Σχόλια 2

1062365412-1Απάντηση από τον/την Μαρούσης Βαγγέλης στις 31 Δεκέμβριος 2012 στις 18:41
Θέλετε να ξέρετε την δική μου απάντηση;
«Η γλώσσα της Φυσικής είναι τα μαθηματικά. Άρα και ένα χρησιμότατο εργαλείο της. Όπως ξέρεις τα μεγέθη στη Φυσική τα χωρίζουμε σε μονόμετρα και διανυσματικά. Έτσι λοιπόν αφού οι δυνάμεις είναι διανύσματα υπακούουν στον μαθηματικό διανυσματικό λογισμό και μπορούν να συντίθενται να αναλύονται κλπ. Έτσι στο παράδειγμα σου για το κεκλιμένο επίπεδο η συνισταμένη της Ν και του W μας δίνει την wx, μία δύναμη άρα μία κίνηση.
Στις ταλαντώσεις όμως τα πλάτη Α1, Α2, κλπ δεν είναι διανυσματικά μεγέθη, οπότε δεν έχει νόημα να μιλάμε για τη συνισταμένη τους». Και εκεί έληξε η συζήτηση και θα τη συνεχίζαμε μετά τις διακοπές.
Όμως όταν το σκέφτηκα καλύτερα, λίγο αργότερα, είπα στον εαυτό μου:Μα η απομάκρυνση χ ενός απλού αρμονικού ταλαντωτή δεν είναι η αλγεβρική τιμή του διανύσματος θέσης του από την αρχή του άξονα ταλάντωσης; Άρα δεν θα μπορούσα να την παραστήσω με ένα διάνυσμα που θα είναι όμως στρεφόμενο με την προβολή του στον κατακόρυφο άξονα να μου δίνει κάθε στιγμή ένα μεταβαλλόμενο διάνυσμα; Αλλά υπάρχει τέτοια διάνυσμα στα μαθηματικά;Δεν γνωρίζω την απάντηση. Τα μαθηματικά μου δεν είναι και τόσο καλά! Και όταν θα έμπαινα στη συμβολή τι θα του απαντούσα που τώρα θα αναγκαστώ να δουλέψω με σύνθεση ταλαντώσεων;
Δηλαδή είμαι σε κάποιο δίλημα σαν αυτό που έθεσε ο Γιάννης ΕΔΩ.
Εσείς λοιπόν τι θα του απαντούσατε;Ευχαριστώ πολύ!!!

moiΑπάντηση από τον/την Κυριακόπουλος Γιάννης στις 31 Δεκέμβριος 2012 στις 20:16
Βαγγέλη προτιμώ να βλέπω τα στρεφόμενα (phasors) ως μιγαδικούς.
Ο έτερος Βαγγέλης χρησιμοποίησε κατά κόρον στα κύματα που έστειλε τον Α.e^i(ωt-kx). Το φανταστικό του μέρος (και το πραγματικό) είναι αρμονικοί όροι. Όσο «κυλάει» ο χρόνος η εικόνα του εν λόγω μιγαδικού διαγράφει έναν κύκλο. Ακριβώς όπως το λεγόμενο στρεφόμενο διάνυσμα.
Με την λογική αυτήν έχουν μαθηματική υπόσταση.
Όταν έστειλα άσκηση εξαναγκασμένης ταλάντωσης προ μηνός πως νομίζεις ότι μου βγήκαν τα νούμερα;
Δια της μεθόδου των πολλών δοκιμών;
Διανύσματα ζωγράφισα. Αν θελήσουμε να επιλύσουμε ένα κύκλωμα (όχι σε σειρά) στο εναλλασσόμενο ή με μιγαδικούς ή με διανύσματα θα το κάνουμε.

a5Απάντηση από τον/την Θρασύβουλος Μαχαίρας στις 31 Δεκέμβριος 2012 στις 22:38
Σας ευχαριστώ που παίρνετε θέση σε αυτή την κουβέντα και που κατά τη γνώμη μου είναι καθοριστική της στάσης μας ως Φυσικών.
Θίξατε πολλά θέματα πολύ σημαντικά και ειλικρινά πολύ θα ήθελα να απαντήσω.
Όμως δεν πρέπει να το κάνω. Δεν πρέπει να ξεφύγουμε από την τακτική της απόλυτης εστίασης (αγαπημένη μου τακτική).
Κάποιος φίλος μου την τακτική μου την είπε τακτική φθοράς. Είπε ότι δεν ακούω τίποτε και επιμένω στα δικά μου. Νομίζω είχε άδικο, αλλά δεν πειράζει. Φίλος μου είναι και με άλλη γνώμη από τη δική μου..
Η τακτική μου είναι μια τακτική που απαιτεί και ξεκαθαρίζει. Εστιάζει και δεν ακούει τίποτε άλλο. Αν την αλλάξω νομίζω ότι θα χαθώ πρώτος εγώ. Τίποτε δε θα διαλευκανθεί και όλοι εκεί που ήμασταν θα είμαστε. Όλοι δικαιωμένοι και όλοι μέσα στα λάθη μας.
Γι΄ αυτό επιμένω σε αυτή την τακτική.
Το ερώτημα μου είναι απλό και άμεσο:
Μετά από τις 4 αναρτήσεις που έκανα, θέλω να ξαναρωτήσω αν η υποενότητα 1.7 Α του σχολικού βιβλίου Φυσικής Κατεύθυνσης Γ΄ Λυκείου είναι ή δεν είναι λάθος;
Αν είναι λάθος θα πάμε παρακάτω και τα σημαντικότατα που θέσατε θα τα κουβεντιάσουμε με άλλο αέρα.
Αν είναι σωστή καλά κάνουμε και τη διδάσκουμε και πάμε να βρούμε πού κάνω λάθος στα Μαθηματικά και που είναι οι α-νοησίες μου στη συλλογιστική μου.
Σας παρακαλώ μην ανακατέψετε τίποτε άλλο.
Μόνο την 1.7Α παράγραφο σελίδα 25 του σχολικού. Είναι ή όχι σωστή;
Φίλοι μου αν απαντήσω σε αυτά που θέτετε, η προσπάθειά μου να τινάξω στον αέρα την 1.7Α παράγραφο ως λάθος θα αποτύχει και τίποτε δε θα αλλάξει δίπλα μας…
Ο προβληματισμός μου είναι πώς θα συνεχίσουμε να διδάσκουμε την 1.7Α σελίδα 25 του σχολικού… Ως σωστή ή ως λάθος;
Δηλαδή εκείνο που είναι πολύ σημαντικόγια μενα είναι αν θα συνεχίσουμε να τη διδάσκουμε με απόλυτη συνείδηση του τί λέμε….
Θα τη διδάξουμε ως Α-νοησίες τις οποίες συνειδητοποιήσαμε μόνοι μας και από τις οποίες απελευθερωθήκαμε προφυλάσσσοντας τα παιδιά ή με πλήρη συνείδηση ότι όλα είναι Σωστά γιατί έτσι τα μάθαμε στις σχολές μας;
Να είστε καλά…..

moiΑπάντηση από τον/την Κυριακόπουλος Γιάννης στις 1 Ιανουάριος 2013 στις 11:32
Καλή χρονιά Θρασύβουλε.
Δεκτόν φυσικά το αίτημα. Ας εστιάσουμε μόνο στην 1.7 Α σελίδα 25.
Η διάταξη με τη βάση και τα ελατήρια είναι λάθος. Ο Κώστας Μυσίρης το έχει εντοπίσει παλιά.
Πάμε στην παρουσίαση-επεξήγηση του τι είναι σύνθεση. Πολλά βιβλία (Αλεξόπουλος, Halliday-Resnick, ομάδα Δρη κ.α) αναφέρουν απλά ότι όταν ένα σώμα εκτελεί ταυτόχρονα δύο ταλαντώσεις τότε… Οι Halliday και Resnick ασχολούνται μόνο στο κεφάλαιο των κυμάτων με τη σύνθεση ταλαντώσεων ίδιας συχνότητας και διεύθυνσης και εστιάζουν στη γραμμικότητα του μέσου και στην υπέρθεση των «αιτίων».
Το σχολικό εστιάζει στην κίνηση ως προς κινούμενο υπόβαθρο. Επιλέγει λανθασμένη διάταξη όμως η ιδέα στέκει. Η θέση του κινητού ως προς παρατηρητή ευρισκόμενο στο Ο (κοινή αρχή) είναι x=x1+x2 , όπου x1 η θέση του υπόβαθρου ως προς τον παρατηρητή και x2 η θέση του σώματος ως προς το υπόβαθρο.
Αυτά που γράφω έπρεπε να τονίζονται επαρκώς;
Έπρεπε να παραλειφθούν όπως σε πολλά βιβλία;
Ξέρω ότι θα μου πεις ότι οι παραπάνω κινήσεις με εξίσωση θέσης αρμονική συνάρτηση δεν είναι απλή αρμονική ταλάντωση.
Δεν είμαι καλός σε θέματα ορολογίας αλλά υποπτεύομαι ότι στην ονομασία απλή αρμονική ταλάντωση η λέξη απλή δηλώνει το ότι η συχνότητα είναι μία.
Μάλλον (δεν είμαι και στο μυαλό τους) υπάρχει αναλογία με το απλός ήχος (και όχι σύνθετος) και όχι με το πρότυπο του απλού αρμονικού ταλαντωτή.
Εσύ με τον όρο α.α.τ. εννοείς το φαινόμενο που ακολουθεί όταν ένας απλός αρμονικός ταλαντωτής (F=-D.x και χωροεξαρτώμενη) εκτραπεί από τη θέση x=0 ή αποκτήσει αρχική ταχύτητα ή και τα δύο. Τότε φυσικά δεν μπορεί να μιλάμε για σύνθεση. Οι όποιες υπερθέσεις αφορούν τον εξαναγκασμένο και όχι τον α.α.τ.
Αν (φερ’ ειπείν) τα βιβλία μιλούσαν για σύνθεση γραμμικών αρμονικών ταλαντώσεων οι αντιρρήσεις σου θα παρέμεναν;
a3Απάντηση από τον/την Κορφιάτης Ευάγγελος στις 1 Ιανουάριος 2013 στις 13:21
Καλημέρα συνάδελφοι. Καλή χρονιά.
Θα επιμείνω σε στο ερώτημα που είχα θέσει σε προηγούμενη σελίδα.
Τι ακριβώς σημαίνει η φράση «ένα σώμα μετέχει σε δύο κινήσεις»;
Νομίζω ότι αυτό πρώτα πρέπει να ξεκαθαρίσουμε.
Στην συνέχεια να εξετάσουμε τι συμβαίνει όταν ένα σώμα μετέχει σε δύο ταλαντώσεις.
Η απάντηση που δίνω στο ερώτημα είναι καθαρά κινηματική:
Ας υποθέσουμε ότι έχουμε δύο παρατηρητές Α και Β.
Το σύστημα του Β έκτελεί μια κίνηση ως προς το σύστημα του Α. Ένα σώμα εκτελεί κάποια κίνηση ως προς τον Β. Τι κίνηση εκτελεί το σώμα ως προς το σύστημα του Α;
επισημαίνω τοι γεγονός ότι χρησιμοποιώ ενεστώτα χρόνο.
Στο ερώτημα «Αν δεν υπήρχε το σώμα, τότε το σύστημα Β θα εκτελούσε την τάδε κίνηση. Αν το σύστημα Β ήταν ακίνητο το σώμα θα εκτελούσε την δείνα κίνηση. Ποιά κίνηση θα εκτελέσει τώρα που συμβάινουν και τα δύο;» δεν υπάρχει συστηματική απάντηση. Δεν μπορώ να συνθέσω κινήσεις που θα επραγματοποιούντο αλλά κινήσεις που πραγματοποιούνται.
Φαίνεται ότι οι συγγραφείς του βιβλίου ακολουθούν αυτή την λογική.
Μια πλατφόρμα εκτελεί ταλάντωση με περίοδο Τ2. Πάνω στην πλατφόρμα ένα σώμα εκτελεί ταλάντωση με περίοδο Τ1. Τι κίνηση εκτελεί το σώμα ως προς το σύστημα εργαστηρίου; Δύο σημεία σχολιασμού.
1) Αν ορίσουμε την σύνθεση ταλαντώσεων όπως παραπάνω τότε δεν έχουμε το δικαίωμα να εφαρμόσουμε τα συμπεράσματά της στην συμβολή.
2) ¨Όπως σωστά είχε πρωτοσχολιάσει ο Κώστας Μυσίρης, η διάταξη που εικονίζεται στην σελίδα 25 είναι διάταξη εξαναγκασμένης ταλάντωσης.
Έβαλα στον εαυτό μου το εξής ερώτημα; Ας περιοριστούμε στον κινηματικό ορισμό της σύνθεσης. Ας υποθέσουμε επίσης ότι ασκώ στην πλατφόρμα την κατάλληλη δύναμη ώστε να εκτελεί ταλάντωση. Μήπως η σχετική κίνηση του σώματος ως προς την πλατφόρμα είναι ταλάντωση με γωνιακή συχνότητα ω1=sqrt(k/m);
Η απάντηση είναι αρνητική. Ακόμα και η σχετική κίνηση του σώματος ως προς την πλατφόρμα έχει δύο αρμονικούς όρους. Έναν συχνότητας ω2 και έναν συχνότητας ω1.
Αν η πλατφόρμα είναι δεμένη με ένα ελατήριο τα πράγματα περιπλέκονται.
Η απομάκρυνση και των δύο σωμάτων από την θέση ισορροπίας τους συναρτήσει του χρόνου περιέχει δύο όρους με συχνότητες διαφορετικές των ω1 και ω2.
Επομένως το σχολικό βιβλίο αναφέρει μια διάταξη, η οποία δεν έχει καμμία σχέση με το θέμα που πραγματεύεται. Ταυτόχρονα οδηγεί σε λάθος συλλογισμούς τον αναγνώστη.

moiΑπάντηση από τον/την Κυριακόπουλος Γιάννης στις 1 Ιανουάριος 2013 στις 14:03
Φυσικά Βαγγέλη.
Στην παρουσίαση που είχα στείλει είχα γράψει ότι:
«Η φράση κάνει ταυτόχρονα δύο κινήσεις είναι περίφραση. Τη μία κίνηση την κάνει το σώμα ως προς το Β και την άλλη την κάνει το Β και όχι το σώμα.»
Τα παραπάνω υλοποιούνται με μηχανισμούς και όχι με ελατήρια.
Με ελατήρια μπορώ να υλοποιήσω υπέρθεση και όχι σύνθεση ταλαντώσεων και θα το κάνω σύντομα αλλά σέβομαι την επιθυμία Θρασύβουλου να εστιάσουμε στην 1.7Α.
a5Απάντηση από τον/την Θρασύβουλος Μαχαίρας στις 1 Ιανουάριος 2013 στις 19:41
Γιάννη και Βαγγέλη να έχετε μια Καλή Χρονιά

Α) Το Σχ.1.34 στη σελίδα 25 του σχολικού βιβλίου Φυσικής Κατεύθυνσης Γ΄ Λυκείου είναι όντως απαράδεκτο από κάθε άποψη.
Τους λόγους τους έχω αναλύσει στις σελίδες 325-332 του βιβλίου μου «Θέματα Φυσικής»:
α) Η εξίσωση κίνησης του σώματος που προκύπτει είναι πολύπλοκη
β) Το φαινόμενο είναι θεαματικό ειδικά στους συντονισμούς και δεν έχει καμιά σχέση με όσα επαγγέλλονται ή επιδιώκουν να πούνε οι συγγραφείς του σχολικού βιβλίου
γ) Είναι ανάγλυφη η αποτυχία «της αρχής της ανεξαρτησίας των κινήσεων»
δ) Tο στυλ βάζουμε κάτι να κουνιέται και το βάζουμε να κουνιέται πάνω σε κάτι άλλο που επίσης κουνιέται και απλά πρόσθεσέ τα να δεις τι βγαίνει, οδηγεί επιεικώς σε βλακείες.
Όχι απλά σε παρανοήσεις, αλλά σε παραφροσύνη.
Τελικά το να λέω βάζω εκείνο πάνω στο άλλο και το άλλο πάνω σε ένα άλλο (ένα σώμα που κουνιέται σε ένα τραπέζι και το τραπέζι σε ένα άλλο τραπέζι που επίσης κουνιέται και μετά από μερικές χιλιάδες τραπέζια…) και να περιμένω να μου βγούνε πράγματα της προκοπής επειδή πιστεύω σε α-νόητες αρχές ανεξαρτησίας κινήσεων είναι ανεπίτρεπτο. Θα βγούνε κουραφέξαλα…

Β) Έχω κάποιες ενστάσεις και τις έχω καταγράψει, αν τελικά το Σχ.1.34 οδηγεί σε εξαναγκασμένη ταλάντωση όπως λέει ο Κώστας. Αλλά αυτό δεν είναι επί του παρόντος γιατί θα εκτροχιαστούμε. Θα δώσω τις απόψεις μου γι΄ αυτό το θέμα με την πρώτη ευκαιρία.

Γ) Φράσεις του τύπου «ένα σώμα μετέχει σε δύο κινήσεις» στις οποίες μας εξωθεί το σχολικό
(αυτή τη φράση λέω και εγώ καμιά φορά μέσα στην τάξη όταν διδασκω και κάθε φορά που το λέω φτυω γύρω γύρω μου για το κακό και κουνιέμαι από τη θέση μου)
αν τις «θεοποιήσουμε» οδηγούν ακόμη και καθηγητές σε παραλογισμούς και σε ασκησιοκατασκευές αχαρακτήριστες, όταν δεν υπάρχει η κατάλληλη εμπειρία και οι απαραίτητες άμυνες ενός Φυσικού.
Άρα Βαγγέλη για μένα τουλάχιστον αυτή η έκφραση είναι ήδη χαμένη από χέρι. Δεν υπάρχει. Πως να το πω, δεν υφίσταται…
Αλλά δεν πειράζει.. Προσωπική μου (μας) άποψη είναι και ας τη δεχτώ ως σωστή ή λάθος σεβόμενος τη θέση και άλλων συναδέλφων. Νομίζω ότι το πρόβλημά μας πρέπει να παρακάμψει αυτό το ερώτημα και να πάει λίγο παρακάτω.

Δ) Γιάννη με τον όρο α.α.τ. εννοώ κίνηση υλικού σημείου κάτω από την επίδραση χωροεξαρτώμενης δύναμης F=-Dx. Αν η απόδοση α.α.τ. δεν είναι αποδεκτή, τότε ας την πούμε όπως θέλουμε. Ας πούμε λοιπόν την κίνηση υπό την επίδραση της χωροεξαρτώμενης F=-Dx «βαμμένα κόκκινα μαλλιά». Η ουσία είναι η F=-Dx και συνεπώς το ερώτημά μου παραμένει:
«Υπάρχει φυσικό φαινόμενο όπου η ΤΕΛΙΚΗ εξίσωση κίνησης ενός υλικού σημείου να μπορεί να θεωρηθεί σύνθεση βαμμένων κόκκινων μαλλιών με ίδια συχνότητα και ίδια διεύθυνση; Υπάρχει ΤΕΛΙΚΗ εξίσωση κίνησης που θα επιτρέψει να τη θεωρήσουμε σύνθεση βαμμένων κόκκινων μαλλιών ίδιας συχνότητας και ίδιας διεύθυνσης;»

Ε) Φυσική δεν κάνουνε πολλοί παρατηρητές μαζί αλλά πάντα ΕΝΑΣ. Έτσι έμαθα. Ο λόγος είναι απλός εκτός αν κάνω λάθος.
Η τελική εξίσωση θα έχει τις συντεταγμένες όλων μαζί των παρατηρητών ή του ενός; Οι συντεταγμένες θα είναι από δω έως εκεί του ενός παρατηρητή και μετά θα αρχίζουν του άλλου ή θα είναι χαρμάνι μόνο του ενός;
Στην τρίτη μου ανάρτηση έγραψα και διακιολόγησα ότι Φυσική κάνει ΜΟΝΟ ένας παρατηρητής, ακόμη και αν χρησιμοποιεί πληροφορίες από άλλους. Εννοούσα ότι η τελική εξίσωση κίνησης περιέχει το σύστημα αξόνων ενός και μόνου παρατηρητή.
Υπάρχει όμως και κάτι ακόμη πιο δυνατό. Οι συντεταγμένες θα υπάρξουν αν θέλει ο εν λόγω παρατηρητής να δουλέψει με σύστημα αξόνων. Αν δε θέλει, υπάρχουν και τρόποι δουλειάς χωρίς συστήματα αξόνων γιατί υπάρχουν εργαλεία που δεν έχουν ανάγκη από άξονες σντεταγμένων.
Τελικά Φυσική κάνει ο καθένας μόνος του…
ΣΤ) Όταν λέω ότι Φυσική κάνει ο ένας μόνος του δεν εννοώ ότι διεκδικεί την πραγματικότητα, τη μοναδικότητα και την αλήθεια της τροχιάς. Ο κάθε παρατηρητής θα γράψει την εξίσωση κίνησης που αυτός βρήκε και που δεν είναι η απόλυτη αλήθεια (τέτοιο πράγμα δεν υπάρχει στην κίνηση τουλάχιστον), αλλά ή αλήθεια τροχιάς του συγκεκριμένου παρατηρητή..

Ζ) Τελικά η σύνθεση ή η επαλληλία εξισώσεων κίνησης (όπως θέλετε πέστε το)
ι) είναι θέμα αυστηρότητας όσων «υπάρχουν» στην τελική εξίσωση κίνησης;
ιι) είναι θέμα διαδικασίας μέσω της οποίας φτάσαμε στην τελική εξίσωση;
ιιι) ή είναι θέμα της διάθεσής μας να συντηρήσουμε μια άκρατη ασκησιολογία του στυλ «κινητό εκτελεί συγχρόνως 127000 α.α.τ. Να βρεθεί η ενέργεια του κινητού συναρτήσει των ενεργειών των επιμέρους κινήσεων»;
Τελικά θα αποδώσουμε όρους και αξία στη διαδικασία ή στην ουσία της τελικής εξίσωσης και του φαινομένου;

Η) Ας παρακάμψουμε τα Μαθηματικά της τέταρτής μου ανάρτησης. Η δεύτερη και η τρίτη ανάρτησή μου πώς ξεπερνιούνται; Πού είναι το συλλογιστικό μου κενό;
Θα αφήσουμε ανεκτέλεστες προσθέσεις για να πούμε ότι η εξίσωση κίνησης είναι σύνθεση και ότι το κινητό συμμετέχει σε 127000 κινήσεις συγχρόνως ή θα εκτελέσουμε τις προσθέσεις και θα διαλύσουμε όλες αυτές τις φλυαρίες και τις ά-λογες ανυπαρξίες;
Θα συνεχίσουμε να ευχαριστιόμαστε να λέμε ότι η 5ημ3t π.χ. είναι αποτέλεσμα 127000 α.α.τ. ή θα απαιτήσουμε τα λόγια μας να έχουν αυστηρότητα;
Δε με νοιάζει πως φτάσαμε στην 5ημ3t. Με νοιάζει αν έχω ή όχι το δικαίωμα ως Φυσικός που πιστεύει σε μια Φυσική της οικονομίας και όχι της σπατάλης, της φλυαρίας και της ασκησιολογίας, να πω ότι είναι η εξίσωση ενός υλικού σημείου που εκτελεί 127000 α.α.τ. Έχω τέτοιο δικαίωμα;
Είτε με δύο, είτε με εκατόν δύο παρατηρητές, είτε με έναν παρατηρητή, είτε το σώμα μετέχει σε δύο κινήσεις είτε όχι, το ερώτημα παραμένει:

Τελικά θα αποδώσουμε όρους και αξία στη διαδικασία ή θα εστιάσουμε στην ουσία της τελικής εξίσωσης και του φαινομένου;
«Υπάρχει φυσικό φαινόμενο όπου η ΤΕΛΙΚΗ εξίσωση κίνησης ενός υλικού σημείου να μπορεί να θεωρηθεί σύνθεση α.α.τ. με ίδια συχνότητα και ίδια διεύθυνση; Υπάρχει ΤΕΛΙΚΗ εξίσωση κίνησης που θα επιτρέψει να τη θεωρήσουμε σύνθεση α.α.τ. ίδιας συχνότητας και ίδιας διεύθυνσης;»

Η απάντηση είναι απλή: ΝΑΙ ή ΟΧΙ
Νομίζω δηλαδή ότι αν απαντήσουμε σε αυτό το ερώτημα αυτόματα θα λυθούν πολλά θέματα και θα δρομολογηθεί (εμένα τουλάχιστον θα μου λυθούν τα χέρια να απαντήσω) η απάντηση σε πολλά άλλα.

moiΑπάντηση από τον/την Κυριακόπουλος Γιάννης στις 1 Ιανουάριος 2013 στις 20:04
Θρασύβουλε έχω ήδη συμφωνήσει μαζί σου ότι δεν υπάρχει σύνθεση δύο κινήσεων που οφείλονται σε χωροεξαρτώμενη δύναμη -D.x δεν έχει κανένα νόημα. Το σπάσιμο μιας εξίσωσης σε δύο δεν γεννά δυναμικά πεδία. Ουδείς θα πετύχει τέτοια σύνθεση ακόμα και σε προσομοίωση. Είναι κάτι αδύνατο και παράλογο και εδώ έχεις δίκιο και το έχω πει, ίσως όχι με σαφήνεια.
Ούτε έχω αντίρρηση στο να ονομαστεί απλή αρμονική ταλάντωση. Πάρα πολλοί έτσι την ορίζουν.
Ένας όμως που την ορίζει ως την x=A.ημ(ωt+φ) άσχετα με το δυναμικό ή ενεργειακό της περιεχόμενο, άσχετα με την υλική ή όχι υπόσταση του σημείου που εκτελεί την κίνηση μπορεί να ορίσει τη σύνθεση είτε ως υπέρθεση είτε μέσω σχετικών κινήσεων.
Συμφωνείς φαντάζομαι ότι έχω και σύνθεση και υπέρθεση εξαναγκασμένων ταλαντώσεων. Αυτές τελικά έχουν το ενδιαφέρον στα κύματα, στην επεξεργασία σημάτων σε μηχανικές κατασκευές.
Ας μη μιλάμε λοιπόν για σύνθεση α.α.τ. αλλά για σύνθεση ταλαντώσεων. Η χρησιμότητα της σύνθεσης (εξαναγκασμένων) ηλεκτρικών ταλαντώσεων (σημάτων) είναι ολόκληρος κλάδος.
Καταλαβαίνεις όμως ότι ένας που έχει ορίσει την α.α.τ. ως ταλάντωση μιας συχνότητας δεν κάνει τη διάκριση αυτήν και μιλά για σύνθεση α.α.τ.
Θα επανέλθω κάποια στιγμή γιατί ο Βαγγέλης έθεσε ένα χοντρό θέμα λέγοντας:
1) Αν ορίσουμε την σύνθεση ταλαντώσεων όπως παραπάνω τότε δεν έχουμε το δικαίωμα να εφαρμόσουμε τα συμπεράσματά της στην συμβολή.
Δεν το κάνω γιατί σέβομαι αυτό που είπες να μην αποεστιάζουμε το θέμα.
Για τον ίδιο λόγο δεν στέλνω προσομοίωση υπέρθεσης εξαναγκασμένων φυσικά ταλαντώσεων.
moiΑπάντηση από τον/την Κυριακόπουλος Γιάννης στις 1 Ιανουάριος 2013 στις 20:22
Εσύ και ο Βαγγέλης έχετε μεγαλύτερο ειδικό βάρος από εμένα και φοβάμαι το εξής:
Οι συνάδελφοι που δεν έχουν παρακολουθήσει τις παλιές συζητήσεις παρεξηγούν και πείθονται ότι δεν υπάρχει κανενός είδους σύνθεση ή υπέρθεση μεταξύ ταλαντώσεων ακόμα και σε εξαναγκασμένες οπότε όλα τα φαινόμενα συμβολής, τα διακροτήματα , την επεξεργασία σημάτων κ.λ.π. στέκουν στο ένα πόδι.
Εσύ κινείσαι με μια μαθηματική συνέπεια που αρχίζει από τη στάση σου για το άτοπο της κινηματικής προσέγγισης (δεν έχει νόημα είχες πει η κίνηση σκιάς), προχωράς στον ορισμό της α.α.τ. και συνεχίζεις.
Φυσικά δεν κάνεις κανένα λάθος σε ότι λες. Αν τα βάλουμε με τα Μαθηματικά μας περιμένει ο ζουρλομανδύας στη γωνία. Όμως λέγοντας π.χ. «-Σε τι κάνω λάθος όταν υποστηρίζω ότι δεν υφίσταται σύνθεση στις α.α.τ;; Δεν μίλησα γενικώς για σύνθεση μιλώ για τις α.α.τ.» υπάρχει ο κίνδυνος παρεξήγησης.
Υπάρχει ο κίνδυνος να θεωρηθούν όλα τα συναφή με σήματα ως λανθασμένα όπως λανθασμένα ήταν και τα των φθινουσών που εγώ τουλάχιστον τα έμαθα από εσένα.

a5Απάντηση από τον/την Θρασύβουλος Μαχαίρας στις 1 Ιανουάριος 2013 στις 20:28
Γιάννη χαίρομαι με αυτά που μου λες γιατί με δυναμώνεις. Παίζεις στα δάκτυλα τις προσομοιώσεις ενώ εγώ δε μπορώ να κάνω ούτε μία και όταν βλέπω να έχουν πρόβλημα τα ΙΡ παίρνω επάνω μου.
Μη το κάνεις ακόμη Γιάννη να κάνεις υπέρθεση εξαναγκασμένων. Θα εκτροχιστούμε.
Θα πάμε όπου θες αλλού, αλλά αφού κλείσει το θέμα της 1.7Α. Στα κύματα θα γίνεις χάος και το ξέρεις.
Μιλάω Γιάννη ΠΑΝΤΑ για σύνθεση α.α.τ. Για τίποτε άλλο προς το παρόν…
Προς το παρόν ας δούμε κατά πόσο είναι σωστή η 1.7Α. Διδάσκουμε ή όχι α-νοησίες…
Όποιος θέλει να ανακατέψει τα κύματα θα είναι ευπρόσδεκτη η θέση του στη κουβέντα μας αν αποδείξει ότι τα κύματα που διδάσκουμε
α) είναι α.α.τ. (δηλαδή ταλαντώσεις που οφείλονται αποκλειστικά σε χωροεξαρτώμενη δύναμη F=-Dx)
β) είναι α.α.τ. που αντιτίθενται σε όσα υποστήριξα.
Αν μας τα αποδείξει αυτά θα πρέπει μετά να ψάξουμε πού είναι τα λάθη στις μαθηματικές μου αποδείξεις και πού είναι τα κενά στους συλλογισμούς μου.
Αν δε το κάνει και δεν αποδείξει τίποτε από αυτά, αλλά απλώς λέει διάφορα, θα μας εκτροχιάσει και θα ξαναβολευτούμε όλοι στα παλιά…Τελικά ο καθένας στα λάθη του…

a5Απάντηση από τον/την Θρασύβουλος Μαχαίρας στις 1 Ιανουάριος 2013 στις 20:59
Γιάννη
1) Το μόνο που δέχομαι ΑΠΟΛΥΤΑ είναι ότι είμαστε ίδιοι Φυσικοί. Στο δίκτυο αυτό στηρίζομαι επάνω σου για να μάθω και στηρίζεσαι επάνω μου. Μια φράση σου μου άλαξε όλο μου το κείμενο και μου το έκανε καλύτερο Έκανε πιο άξιο το συλλογισμό μου και τα επιχειρήματά μου.Να ήξερες πόσα άλλαξα στην τελευταία μου ανάρτηση για μια σου και μόνο ένσταση.
Πριν από λίγο με τα ΙΡ σου (απο τα οποία έχω πλήρη άγνοια) με έκανες πιο δυνατό.
2) Οι συνάδελφοι πιστεύω ότι δε θα μπερδευτούν γιατί πολλές φορές τους είπαμε ότι μιλάμε για α.α.τ.
Δηλαδή για δυναμεις F=-Dx πάνω σε μάζες. Τώρα αν πάμε σε σκιές και φωτεινές κηλίδες και χαρτοκοπτικές παλμογράφων παράξενης εφεύρεσης και λέιζερ και προβολές σημείων πάνω σε άξονες και που πανε πέρα δώθε, νομίζω ότι τελειώσαμε με τη Φυσική.
Θα μετατραπούμε σε παιδάκια που χαίρονται γιατί αναπαράγουν το ένα μετά το άλλο πράγματα, που κάνουν τα ίδια. Πάνε δηλαδή πέρα δώθε και τα παιδιά γελάνε…
Για σκιές και λάμψεις δε μπορώ να κάνω Φυσική παρά μόνο να δώσω εξίσωση συντεταγμένων της σκιάς…
Θες Γιάννη να πω ότι η σκιά μου κάνει α.α.τ. χωρίς μάζες και με δυνάμεις F=-Dx φαντάσματα επάνω της; Να το πω αν θες, αλλά μετά θα πάω σπίτι μου να μαζέψω τη Φυσική που έχασα.
3) Πιστεύεις Γιάννη ότι μετά από αυτή την κουβέντα θα αφήσω στην άκρη την σύνθεση (σκέτο και όχι απλών) αρμονικών ταλαντώσεων ίδιας διεύθυνσης και συχνότητας; Θα αφήσω στην άκρη τον εξαναγκασμένο; Θα αφήσω στην άκρη τα κύματα;
Αφού το ξέρεις ότι αν δε βρισκόμουνα χρεωμένος από τα προηγούμενά μου βιβλία (δε μου έδωσαν ούτε δραχμή από την πώλησή τους) όλα αυτά που συζητάμε θα τα είχα τυπώσει σε καινούριο βιβλίο με τα κύματα..
Πρέπει να μείνουμε Γιάννη στις α.α.τ.και μόνο σε αυτές…
Αν τα ανακατέψουμε όλα να ξέρεις ότι όλοι θα επιστρέψουμε εκεί που είμασταν…
Η παράγραφος 1.7Α του σχολικού βιβλίου είναι λάθος ή όχι;
Σε ευχαριστώ Γιάννη που μιλάμε… Δε θα ήθελα να λήξει αυτή η κουβέντα αν δε βγεί άκρη…
moiΑπάντηση από τον/την Κυριακόπουλος Γιάννης στις 1 Ιανουάριος 2013 στις 21:08
Θρασύβουλε ναι. Βρίσκω και στους Halliday-Resnick και στη Βικιπέδεια τέτοιον ορισμό για την α.α.τ.
Με αυτή την λογική θα συμφωνήσω ότι σε τέτοια κίνηση δεν τίθεται θέμα σύνθεσης.
Ένα σώμα συνδεδεμένο με δύο ελατήρια , ένας πλωτήρας που έχει και ελατήριο δεν εκτελεί σύνθεση ταλαντώσεων. Το να αναλυθεί η κίνησή του σε προσθετέους και να βρω παρατηρητές που ο κάθε ένας βλέπει τον ένα μόνο προσθετέο είναι εύκολο, βολικό ενίοτε αλλά είναι άλλο θέμα.
Αν εξαρτάται από εμένα ας κλείσει το θέμα.
Ας επανέλθει η σύνθεση και η υπέρθεση σε εξαναγκασμένες γιατί το ενδιαφέρον είναι μεγάλο.
Σκεφτόμουν μόνο την εξής περίπτωση. Σε ένα αμαξίδιο που κρατώ ακίνητο με το χέρι μου έχω δύο ταλαντωτές ελατηρίου-σώματος. Θα μπορούσαν να ταλαντώνονται και με ίδιες συχνότητες. Το κέντρο μάζας του συστήματος, ένα δηλαδή σημείο χωρίς υλική υπόσταση δεν εκτελεί αρμονική ταλάντωση; (όχι α.α.τ. αρμονική ταλάντωση). Μη με ρωτήσεις γιατί ασχολούμαι με κάτι τέτοιο. Θέλω έτσι να υπολογίσω τη δύναμη του χεριού μου. Αν η κίνηση του κέντρου μάζας έχει περιεχόμενο τότε έχω πετύχει έναν γραμμικό συνδυασμό δύο α.α.τ. ελεύθερων, χωρίς απόσβεση.
Για την ερώτηση:
Προς το παρόν ας δούμε κατά πόσο είναι σωστή η 1.7Α. Διδάσκουμε ή όχι α-νοησίες…
Με τον ορισμό της α.α.τ. που δίνεται στο βιβλίο δεν στερείται νοήματος αλλά υπάρχει πρόβλημα αργότερα στη συμβολή όπως εντοπίζει ο Βαγγέλης. Είναι ένα θέμα που αξίζει να συζητηθεί.

moiΑπάντηση από τον/την Κυριακόπουλος Γιάννης στις 1 Ιανουάριος 2013 στις 21:19
Γράφαμε μαζί και δεν είδα το τελευταίο.
Οι μηχανικές αναπαραστάσεις-οπτικοποιήσεις είναι …οπτικοποιήσεις. Η κατασκευή τους όπως και η κατασκευή των Java, flash,geogebra προσομοιώσεων απαιτεί γνώσεις (εν αντιθέσει με το i.p. που τά κάνει μόνο του).
Στις σκιές βάζεις και το κέντρο μάζας που ρώτησα πριν;
a5Απάντηση από τον/την Θρασύβουλος Μαχαίρας στις 1 Ιανουάριος 2013 στις 21:46
Γιάννη, από ό,τι ξέρω, στο κέντρο μάζας ΠΑΝΤΑ έχει αποδοθεί μάζα και άρα νομίζω ότι ΠΑΝΤΑ δικαιούται Νευτώνεια Φυσική.
Οι προβολές σε άξονες και οι σκιές και οι λάμψεις λέιζερ και οι διάφορες πειραματικές ευρεσιτεχνίες του πέρα δώθε των μηχανημάτων και του φωτός που αυτοαποκαλούνται α.α.τ.
(τις οποίες χαίρομαι για την ευφυϊα τους, δεν τις υποτιμώ καθόλου, αλλά τις κατηγορώ όταν όχι μόνο δεν μαρτυράνε τα όριά τους και το τί προσπαθούνε να κάνουν, αλλά επιχειρούνε να υπερκαλύψουνε τη θεωρία του σωστού ενός φαινομένου με την υπεροψία της χειροτεχνίας της ανύπαρκτης Φυσικής τους)
δεν είναι Φυσική, αλλά αναπαράσταση κίνησης υλικών σημείων μιας Φυσικής που δεν την τιμήσανε όσο άξιζε.
Αυτή είναι η γνώμη μου Γιάννη για το κέντρο μάζας και τα φαντάσματα α.α.τ.

589df88962c7f-bpfullΑπάντηση από τον/την Κυριακόπουλος Γιάννης στις 1 Ιανουάριος 2013 στις 22:00
Ωραία αλλά τότε το κέντρο μάζας του καροτσιού που ανέφερα εκτελεί ταλάντωση.
Αυτή είναι γραμμικός συνδυασμός δύο α.α.τ. x=(m1.x1+m2.x2)/(m1+m2+Mκαροτσ)
Οπότε χωρίς να πω φυσικά ότι το κέντρο μάζας εκτελεί ταυτόχρονα δύο κινήσεις υπάρχει μία τρόπον τινά υπέρθεση των x1 και x2.
Δεν έχω φυσικά πρόθεση να γεννήσω ένα ακόμα ασκησιολογικό τέρας αλλά…

52eda7bce533a67afd16dc3ddd07e1aaΑπάντηση από τον/την Γκενές Δημήτρης στις 1 Ιανουάριος 2013 στις 22:14
Συνάδελφοι καλησπέρα και
Καλή χρονιά σε όλους.
Δεν μπόρεσα να αντισταθώ….ας πω κι εγώ δυο λόγια κι ας πέσουν στο γιαλό…
Παρά τη διαφωνία μου σε πολλές από τις “παράπλευρες” γενικεύσεις του Θρασύβουλου ( εγώ πριν πετάξω κάτι θέλω να ξέρω για παράδειγμα τι θα βάλω στη θέση του )….
…Επί του συγκεκριμένου : Είναι φανερό ότι ο Θρασύβουλος έχει απόλυτο δίκιο
Υπό την αυστηρή έννοια ορισμού της Α.Α.Τ. η παράγραφος 1.7 εμπεριέχει πολλά λάθη, τα οποία είναι δυνατόν να οδηγήσουν σε τραγικές παρανοήσεις ιδιαίτερα στην περίπτωση της 1.7.Α.
Υπάρχουν στην 1.7.Α. ασάφειες και παραπλανήσεις λόγω :
i) παραδειγμάτων και σχημάτων, ( το 1.34 δεν ανταποκρίνεται στην παρακάτω ανάλυση )
ii) τίτλου ( αν αναφερόμαστε μόνο σε εξισώσεις θέσης ο όρος ΑΠΛΗ Αρμονική Ταλάντωση δεν είναι απλά περιττός αλλά δημιουργεί και παρανοήσεις σε σχέση με την δυναμική ανάλυση του όποιου φαινομένου, ποιου όμως φαινομένου ; )
iii) ασάφεια ως προς αν αναφέρεται σε αποτέλεσμα της παρατήρησης δυο ταυτόχρονων φαινομένων ή αν πρόκειται για τέχνασμα εύρεσης λύσεων σε κάποιο σύνθετο φαινόμενο ή…

Μπορώ να δικαιολογήσω την πρόθεση των συγγραφέων να ξεκινήσουν την μελέτη σύνθετων φυσικών καταστάσεων σχετιζομένων μα ημιτονοειδείς κινήσεις από την απλούστερη κατά δυνατόν περίπτωση ( στην ίδια διεύθυνση και με την ίδια συχνότητα ) και μάλιστα μόνο από την κινητική μελέτη και όχι την δυναμική του θέματος.

Α. Για τούτο πιστεύω πως είναι ανάγκη να υιοθετήσουμε κατ΄ αρχήν την πρόταση Κυριακόπουλου Γραμμική Α. Τ. και όχι Απλή Α.Τ.

Β. Επειδή εγώ αδυνατώ να εφεύρω ένα μηχανικό φαινόμενο σύνθεσης ΓΑΤ για τον ίδιο παρατηρητή θα πρότεινα αν δεν μπορεί κάποιος άλλος να υποδείξει κάτι….
να υιοθετήσουμε μια εισαγωγή στηριγμένοι στην υπόθεση των δυο παρατηρητών :
π.χ.
Έστω σώμα Σ που εκτελεί Γραμμική.Α.Τ. γύρω από σημείο Ο. Είναι φανερό πως η εξίσωση θέσης του κινητού ως προς παρατηρητή στο Ο είναι xο= Aημ(ωt).
α) Έστω παρατηρητής α στη θέση xο1= -A1 τότε η εξίσωση της θέσης του σώματος είναι : xα=Α1+Aημ(ωt)
β) Έστω παρατηρητής β στη θέση xο2= -A2 + υο2.t τότε η εξίσωση της θέσης του σώματος είναι : xβ=Α1- υο2.t +Aημ(ωt)
γ) Έστω παρατηρητής γ στη θέση xο3= -A3ημ(ωt+φ) (0<φ<π) τότε η εξίσωση της θέσης του σώματος είναι : xβ=Aβημ(ωt+θ) όπου Αβ=sqrt(A2+A32+2AA3συνφ) και εφθ=[(Α3ημφ)/(Α+ Α3συνφ)

Έτσι υιοθετούμε μια δυνατότητα να αναλύουμε και να συνθέτουμε τις εξισώσεις περιγραφής ενός φαινομένου χωρίς να αποδίδουμε σε αυτήν την τεχνική κατ’ ανάγκην φυσικό περιεχόμενο.
( Η ανάλυση της δύναμης από επίπεδο σε δύναμη στήριξης και τριβής είναι μια άλλη ιστορία με κάποιες αναλογίες αλλά όχι ίδιας φύσης με το πρόβλημα που συζητάμε εδώ.
Ένα άλλο παρόμοιο και σαφώς σοβαρότερο ατόπημα εμφανίζεται στην απόδοση δυο εντάσεων ηλ. πεδίου στο ίδιο σημείο εντός ηλεκτρικού πεδίου…ΔΕΝ είναι όμως αυτή η συζήτησή μας εδώ )

Γ. Η αλήθεια είναι ότι και τα διακροτήματα θα έπρεπε να μελετηθούν ως αποτέλεσμα της συμβολής δυο κυμάτων με παραπλήσια συχνότητα και όχι της παραπλανητικής περιγραφής με το τέχνασμα των δυο παρατηρητών. Υπό αυτή την έννοια η πρότασή που διατυπώνω δεν ξέρω αν λύνει το πρόβλημά μας στην ουσία του. Τουλάχιστον όμως δεν θα άφηνα ανοικτές δρύινες η ημιυπόγειες κερκόπορτες για δυναμικές ή ενεργειακές επεκτάσεις στις περιγραφές που θα οδηγούσαν όλους μας σε αντιφάσεις…

Δ. Η ανάγκη να επιλύσουμε το μεγάλο ζήτημα του προσδιορισμού του κατάλληλου αντικειμένου ( εννοιολογικά και πρακτικά ) ώστε να βάλουμε σε μια λογική τάξη τις περιγραφές μας για τη φύση έχουν δώσει μέχρι σήμερα πολλούς καρπούς. Ένα από τα εργαλεία για να ξεπεράσουμε την αντίφαση μεταξύ συνέχειας ( μη αριθμήσιμων συνόλων ) – ασυνέχειας ( αριθμήσιμων ) είναι οι έννοιες του μηδενός και του απείρου, του απειροστού και του ορίου. Η αντίφαση δεν επιλύεται με τα πιο σύγχρονα εργαλεία μας της παραγώγου και της μερικής παραγώγου αλλά τώρα με τα εργαλεία αυτά κάνουμε λιγότερα λάθη απ’ ότι πριν. Ναι αυτά και άλλα πολλά ( διακριτά μαθηματικά…αριθμητικές προσεγγίσεις μη γραμμικών συστημάτων …) είνα τα σημερινά όπλα της σκέψης μας …αλλά εμείς δεν καλούμαστε να δώσουμε αυτά στους μαθητές μας … εμείς καλούμαστε να ζωντανέψουμε την φύση του … “ορέγεσθαι ειδέναι”.
Δεν μπορώ όμως παρά να αναγνωρίσω το προφανές : Αν δεν υπήρχαν μαχητές, «θρασείς τη βούληση έχοντες», σίγουρα σήμερα θα συζητάγαμε ακόμα την… Θεογονία του Ησίοδου…

Για τούτο και μόνο αξίζει ένα:
ΝΑΙ προχώρα Θρασύβουλε …
τα πράγματα δεν αλλάζουν μόνο από αυτούς που αμφιβάλλουν…

a5Απάντηση από τον/την Θρασύβουλος Μαχαίρας στις 1 Ιανουάριος 2013 στις 22:37
Γιάννη δεν κατάλαβα τί λες. Το χέρι σου πώς θα παράγει α.α.τ.;
Τελικά για ποιο πράγμα θέλεις να κάνεις Φυσική; Για το χέρι σου, για το σώμα, για το Κ.Μ., για ποιό;
Και κάτι που είδα την τελευταία στιγμή.
Δεν υπάρχουν Γιάννη ταλαντωτές του στυλ «ελατήριο-σώμα» που λες, αλλά σώμα που κινείται κάτω από την επίδραση συγκεκριμένης δύναμης.
Το ελατήριο δεν υπάρχει στις θεωρητικές μας αναλύσεις, αλλά μόνο στις προσπάθειες των πειραματιστών.
Το ελατήριο στις πρακτικές μας θα είναι ή μια πειραματική, ασκησιολογική προσπάθεια απόδοσης του θεωρητικού ή θα πρέπει να το δούμε ως καινούριο πρόβλημα με σπειρες που έχουν μάζα και που δικαιούνται και διεκδικούν τα ΠΑΝΤΑ από τη Φυσική μας.
Αλλά να βάζουμε ελατήρια και να τα λέμε χωρίς μάζα και να λανσάρουνε δυνάμεις και ενώ δεν έχουνε μάζες που κουνιούνται τους αποδίδουμε ενέργειες (ενέργεια ελατηρίου λέμε) και αποταμιεύουνε ενέργεια πού δε ξέρω από πού την αποταμιεύουνε είναι πολύ δύσκολο πράγμα για τους υπολογισμούς μου και μεγάλο πρόβλημα για τις συλλογιστικές μου.
Αυτό το ελατήριο το χωρίς μάζα, που τα κάνει όλα με όλη τη Φυσική που ξέρουμε ότι απαιτεί μάζα, ποτέ δεν κατάλαβα πώς τα καταφέρνει.
Τελικά Γιάννη θες να βρείς μια υπέρθεση αλλά στο ποιό;
Στο C.M.; Πήγαινε στο τραπέζι του Σχ. 1.34 και έλα να μελετήσουμε τηνκίνηση του C.M. του συστήματος τραπέζι ελατήρια και σώμα… Αυτό μου λες; Ή κάνω λάθος;
Δεν υπάρχει Γιάννη σύστημα ελατήριο-σώμα αλλά μόνο σώμα που κινείται κάτω από την επίδραση δύναμης της μορφής F=-Dx. Αν υπήρχε σύστημα έπρεπε και να διεκδικεί πράγματα και να ασχολούμαστε με φυσικές έννοιες που το αφορούνε. Ποιός ασχολείται με το ελατήριο; Τί έχει δικό του και τί διεκδικεί το ελατήριο που παίρνουμε υπόψη στους υπολογισμούς μας; ΤΙΠΟΤΕ!
Γιάννη δε θα ξαναμιλήσω για τίποτε παρά μόνο για το αν η 1.7Α είναι λάθος ή όχι… Μη με τραβάς σε άλλα…
Μιλάμε για σύνθεση α.α.τ.

589df88962c7f-bpfullΑπάντηση από τον/την Κυριακόπουλος Γιάννης στις 1 Ιανουάριος 2013 στις 23:04
Το χέρι απλά κρατάει ακίνητο το καροτσάκι.(Εικόνα)
Τα δύο σώματα εκτελούν α.α.τ. αν τα ελατήρια είναι ιδανικά.
Τότε το κέντρο μάζας ταλαντώνεται. Είναι μια μορφή υπέρθεσης δύο α.α.τ. Οι δυνάμεις είναι καθαρότατα χωροεξαρτώμενες.

untitled1

Permalink Απάντηση από τον/την Κυριακόπουλος Γιάννης στις 1 Ιανουάριος 2013 στις 23:18
Παράδειγμα έφερα. Αν θέλουμε μοντέλο πάρε ένα σύστημα δύο ανεξάρτητων απλών αρμονικών ταλαντωτών. Καμία σύνδεση μεταξύ τους.
Το σύστημα έχει ένα Κ.Μ. ανεξάρτητα από το αν μιλάμε για το παράδειγμά μου ή για κάτι τελείως γενικό.
Ας αφήσουμε το καροτσάκι. Δύο λοιπόν ταλαντωτές δέχονται δυνάμεις -D.x. Αν έχουμε δικαίωμα να μιλάμε για κίνηση του Κ.Μ. αυτή περιγράφεται από την x=(m1.x1+m2.x2)/(m1+m2)
Στο παράδειγμά μου x=(m1.x1+m2.x2)/(m1+m2+Mκαροτσ).
Αυτά είναι υπερθέσεις. Το πόσο χρήσιμες είναι είναι άλλο θέμα. Αν και σε μια συζήτηση με τον Διονύση Μητρόπουλο μου χρειάστηκε κάτι ανάλογο.
Για την 1.7Α νομίζω έχουμε καταλήξει. Με δεδομένο τον ορισμό της α.α.τ. πάσχει. Με την απαλοιφή του πρώτου γράμματος α στέκει αλλά δεν καλύπτει άλλα παρακάτω. (Βαγγέλης έφα).

Δημήτρη η 1.7Α το μόνο που κάνει είναι να εκμεταλλεύεται την ευφυϊα μας εξωθώντας μας να διδάσκουμε στα παιδιά πώς να κάνουνε προσθέσεις με τελείως ηλίθιο και ανώμαλο τρόπο.
Έχει ανάγει την πρόσθεση αρχικών συνθηκών μιας συγκερκριμένης κατηγορίας κινήσεων σε ιδιαίτερη στάση Φυσικής…
Οι απλές προσθέσεις γίνανε φαντασμαγορία μιας α-νόητης ασκησιολογίας… Γίνανε «βραβείο» της εγκατάλειψης της Φυσικής μας και της προσφυγής μας στις ασκησιολογίες του ανύπαρκτου! Το σχολικό βάζει κακουργηματικά ύλη-σκουπίδια για να έχουν τα παιδιά υλικό με το οποίο, στις Πανελλαδικές των γεμάτων λαθών, θα συναγωνιστούνε άλλα παιδιά και θα τα αποκλείσουνε επειδή εκείνα δεν έμαθαν καλά τις βλακείες που τους διδάξαμε.
(Δεν αθωώνω από τίποτε τον εαυτό μου. Δίδαξα και διδάσκω όπως με βάζει να χορεύω το σχολικό. Δε μπορώ να κάνω αλλιώς αν δε θέλω να προκαλέσω καταστροφή.)
Αντί το σχολικό να πετάξει έξω αυτή (και όχι μόνο) την ενότητα και οι Δάσκαλοι να πούνε στα παιδιά 1+1=2, βάζει τόσους και τόσους καθηγητές να διδάξουν απλή πρόσθεση χρησιμοποιώντας τρομακτικές ρίζες περιορισμένης κλίμακας για την εξεύρεση του πλάτους και ηλίθιες εφαπτόμενες γωνιών που δεν είναι ικανές να βρούνε ούτε την τύφλα τους.
Και απαιτεί από τα παιδιά να αποστηθίσουνε (γιατί δεν έχουν άμυνες να απορρίψουνε τίποτε) όλη αυτή τη διαστροφή που τους διδάσκουμε.
Με τον τύπο της εφαπτόμενης του σχολικού βιβλίου ποιος από όλους τους Φυσικούς του δικτύου μπορεί να βρει τη γωνία αν δεν κάνει και άλλα πράγματα.
Τύπος είναι αυτός όταν δε μπορεί να βρει τίποτε ή μια βλακεία και μισή για την οποία ευθύνονται πολλοί, ακόμη και επώνυμοι Φυσικοί παγκόσμιου κύρους;
Τα παίρνω στο κρανίο Δημήτρη με τον εαυτό μου, γιατί με μάθανε να διδάσκω χαζομάρες με τρόπο ρευστό και ανεξέλεγκτο. Επιμορφώσεις και ξανά επιμορφώσεις και ουσία τίποτε!!!!
Θέλω αυστηρότητα σε αυτό που θα πω στην τάξη στους μαθητές μου και θέλω έλεγχο από άτομα που ξέρουν… Αλλά στη σχολή δε το έμαθα αυτό και με πολλά και με τα άλλα το ξέχασα.
Φοβάμαι ότι οι καινούριοι Φυσικοί με αυτά που μάθανε στις σχολές τους, θα γίνουν πιο αλαζόνες από εμάς. Και αν δεν αλλάξει το καθεστώς φαντάζεσαι Δημήτρη τί ασκήσεις θα εφεύρουνε;;;
ΤΡΟΜΑΚΤΙΚΕΣ!

Στα παράπλευρα που λες ότι διαφωνείς, αν θες άστα για λίγο. Να βγάλουμε άκρη με αυτό. Με ξέρεις ότι θα τα κουβεντιάσω.
Με στεναχώρια θα πω κάτι σκληρό Δημήτρη:
Η σύνθεση α.α.τ. είναι το πρόβλημα γιατί αυτή διδάσκουμε και μάλιστα με τόσο αέρα που μειώνει τη γνώση μας και υποτιμά τον κόπο που κάναμε και τα βράδια που ξενυχτίσαμε διαβάζοντας για να γίνουμε Φυσικοί.
Η 1.7Α παράγραφος μας μειώνει απόλυτα ως Φυσικούς… Μας βάζει να διδάξουμε το απόλυτο τίποτε….
Μας βάζει να διδάξουμε με διαστροφικό τρόπο μια πρόσθεση που αφήσαμε ανεκτέλεστη … Μας λέει να κάνουμε τα απλά Μαθηματικά της απλής πρόσθεσης, μια διαστροφική Φυσική των γιγαντιαίων ριζών, των ηλίθιων εφαπτομένων και των χιλιάδων ασκήσεων με πολλά και περίεργα περιστρεφόμενα που γυρνανε γύρω από αξονες που δεν έχουν όνομα ούτε βαθμολόγηση…
Permalink Απάντηση από τον/την Θρασύβουλος Μαχαίρας στις 2 Ιανουάριος 2013 στις 0:26
Γιάννη τί είναι αυτό το χέρι που κουνά το καρότσι με τα δυο επίπεδα;
Με αυτό το πράγμα εγώ τουλάχιστον δε μπορώ να κάνω Φυσική σε αυτά που τώρα ψάχνουμε. Όταν βάζεις ένα διεγέρτη που δε χαμπαριάζει τίποτε στην κίνησή του (απόλυτα καθορισμ’ένη) και μου βάζεις δύο επίπεδα, θα σου πω αμέσως μετά βάλε τη μια κίνηση να γίνεται στην Αλεξανδρούπολη και την άλλη στη Γαύδο με διεγέρτες ίδιας τεχνολογίας και απόλυτα συντονισμένους μεταξύ τους..
Και τί έγινε; Τί ΄σχέση έχουν μεταξύ τους οι δύο κινήσεις των δύο επιπέδων;
Εκτός αν εννοείς ότι ακολουθούνε την «αρχή της ανεξαρτησίας των κινήσεων»
Τόσο μακριά που είναι, θα σου πω ναι είναι πολύ ανεξάρτητες κινήσεις.. Τόσο ανεξάρτητες όσο δε γίνεται παραπάνω….Η μια στην Αλεξανρούπολη και η άλλη στη Γαύδο οι κινήσεις είναι ανεξάρτητες..
Γιάννη το χέρι σου δεν καταργεί την απόσταση… Ούτε κάνει αυτές τις κινήσεις να έχουνε σχέση μεταξύ τους…
Στη Γαύδο το ένα και στην Αλεξανδρούπολη το άλλο επίπεδο; Και να βρούμε τί κάνει το κέντρο μάζας; Να το βρούμε κάπου κοντά στο Πήλιο… Αλλά γιατί να το βρούμε;
Νομίζω ότι δε θα λύσει το θέμα μας..
Η 1.7Α του σχολικού είναι σωστή ή λάθος;

589df88962c7f-bpfullΑπάντηση από τον/την Κυριακόπουλος Γιάννης στις 2 Ιανουάριος 2013 στις 0:41
Θρασύβουλε δεν πρόσεξες. Το χέρι δεν κουνιέται καθόλου. Βάλε τοίχο στη θέση του.
Έγραψα πιο πάνω:
Ας αφήσουμε το καροτσάκι. Δύο λοιπόν ταλαντωτές δέχονται δυνάμεις -D.x. Αν έχουμε δικαίωμα να μιλάμε για κίνηση του Κ.Μ. αυτή περιγράφεται από την x=(m1.x1+m2.x2)/(m1+m2)
Στο παράδειγμά μου x=(m1.x1+m2.x2)/(m1+m2+Mκαροτσ).
Αυτά είναι υπερθέσεις. Το πόσο χρήσιμες είναι είναι άλλο θέμα. Αν και σε μια συζήτηση με τον Διονύση Μητρόπουλο μου χρειάστηκε κάτι ανάλογο.
Για την 1.7Α νομίζω έχουμε καταλήξει. Με δεδομένο τον ορισμό της α.α.τ. πάσχει. Με την απαλοιφή του πρώτου γράμματος α στέκει αλλά δεν καλύπτει άλλα παρακάτω. (Βαγγέλης έφα).
Το παράδειγμά μου δεν έχει καμία σχέση με αρχή ανεξαρτησίας, ούτε με εξαναγκασμένες ούτε με σύζευξη ταλαντώσεων. Έβαλα το χέρι επηρεασμένος από τη συζήτηση με τον Διονύση και κακώς γιατί μπέρδεψε την υπόθεση. Δύο ταλαντωτές έχουν ένα Κ.Μ.
Αν «λειτουργεί» μόνο ο ένας το Κ.Μ … x=m1.x1/(m1+m2)
Αν μόνο ο άλλος τότε για το Κ.Μ ….x=m2.x2/(m1+m2)
Αν και οι δύο τότε x=(m1.x1+m2.x2)/(m1+m2)
Χωρίς να ανακατέψω χέρια ,καρότσια, ρόδες ελατήρια. Σύστημα δύο σωμάτων χωρίς καμία σύνδεση που εκτελούν α.α.τ. ίδιας συχνότητας και διεύθυνσης.
Μακριά από εμένα η κουβέντα ότι το Κ.Μ. εκτελεί ταυτόχρονα δύο κινήσεις ή ότι πρόκειται για σύνθεση.
Μίλησα για υπέρθεση.

589df88962c7f-bpfullΑπάντηση από τον/την Κυριακόπουλος Γιάννης στις 2 Ιανουάριος 2013 στις 0:51
Ας στείλω άλλο σχήμα με τη διευκρίνηση ότι τα ελατήρια απλά δηλώνουν ότι κάθε σώμα δέχεται δύναμη -D.x
Θα μπορούσα να σχεδιάσω και μια δύναμη σε κάθε σώμα με εξηγήσεις ότι είναι χωροεξαρτώμενη.
untitled1-1

589df88962c7f-bpfullΑπάντηση από τον/την Κυριακόπουλος Γιάννης στις 2 Ιανουάριος 2013 στις 1:06
Εννοώ πολύ απλά αυτό:
Κέντρο μάζας ταλαντωτών.

589df88962c7f-bpfull Απάντηση από τον/την Κυριακόπουλος Γιάννης στις 2 Ιανουάριος 2013 στις 1:17
Το πρώτο παράδειγμα ήταν αυτό.
Δεν ήταν εξαναγκασμένη.

a5 Απάντηση από τον/την Θρασύβουλος Μαχαίρας στις 2 Ιανουάριος 2013 στις 3:06

Γιάννη τα Μαθηματικά που χρησιμοποίησα είναι τόσο πολύ ισχυρά που δεν υπάρχει περίπτωση να τα διαλύσει καμιά προσομοίωση αν δεν έχω κάνει μαθηματικό λάθος εγώ.
Τί εννοείς όταν λες υπέρθεση;
Εννοείς υπέρθεση της διαδικασίας που χρησιμοποίησες για να φτάσεις στην εξίσωση που θες να διδάξεις ή υπέρθεση που μπορέις να δείς και να χρησιμοποιήσεις ως διδασκαλία στην τελική εξίσωση κίνησης κάποιου σημείου στο οποίο υποχρεώνεσαι να αποδώσεις μάζα αν θες να κάνεις Νευτώνεια Φυσική;
Γιάννη πες μου, έστω και με πλασματική εξίσωση κίνησης, για ποιο πράγμα μιλάς;
Βρες μου σε παρακαλώ έστω και μια τελική εξίσωση κίνησης υλικού σημείου, ακόμη και C.M. , η οποία να είναι σύνθεση α.α.τ. ίδιας διεύθυνσης και ίδιας συχνότητας.
Μη μου δίνεις προσομοιώσεις αλλά πες μου με εξισωσεις και με λόγια πού είναι ή σύνθεση α.α.τ.;
Πού είναι ;
Το C.M. που λες να το εξετάσουμε… Δεν έχω αντίρρηση. Δώσμου σε παρακαλώ την εξίσωση κίνησής του…Και αν μου τη δώσεις θα δεις ότι δεν υπάρχει συνθεση…
Γιάννη τα Μαθηματικά είναι τόσο ισχυρά που δεν υπάρχουν περιθώρια το ΙΡ να ψελλίσει ούτε κουβέντα.
Τα Μαθηματικά που «κάνει» κάποιος ή είναι λάθος ή είναι σωστά. Δρόμος άλλος δεν υπάρχει…
Και υποχρεώνεσαι να μου πεις πού είναι το λάθος στα Μαθηματικά που χρησιμοποίησα.
Αν δεν έχω λάθος πες μου σε παρακαλώ ότι έχω δίκιο και η 1.7Α είναι λάθος και πάμε όπου θες μετά…
Η 1.7Α είναι λάθος; Ναι ή όχι;
Το στυλ ναι αλλά όμως κοίτα και αυτό και το άλλο …. με διαλύει…
Σε ρωτάω καθαρά Γιάννη και ρωτάω κάθε φίλο του δικτύου και καθαρή θέλω την απάντησή του
Η 1.7Α είναι, κατά τη γνώμη του, λάθος ή όχι;
Αν έχω λάθος πες μου το και πάμε να ψάξουμε τί έγινε…
Γιάννη μην ανακατεύειες το Κ.Μ. γιατί δεν έχει καμιά δυναμικότητα να κτυπήσει το ερώτημά μου για την 1.7Α παράγραφο του σχολικού.
Υπέρθεση όπως λες ή επαλληλία ή σύνθεση ή πρόσθεση ή ότι άλλο θες Γιάννη να πεις, πέστο.
Αλλά να ξέρεις ότι όποια λέξη και να χρησιμοποιήσεις δεν θα έχει καμιά μοίρα ύπαρξης ούτε καμμιά αξία λόγου αν δεν κοιτάξει τις λύσεις των διαφορικών εξισώσεων.
Ποιές από αυτές τις λέξεις που θες να βάλεις σε αξία έχουν τελικά αξία αν δε μας δώσει σιγουριά η λύση της διαφορικής;Τα υπόλοιπα που λέμε χωρίς την ασφάλεια των λύσεων των διαφορικών εξισώσεων είναι λεονταρισμοί…
Είναι απλές ενασχολήσεις (φαγούρα μας) που ενώ δεν έχουν κανένα νόημα, τα διδάσκουμε με αέρα αυθεντίας στο τίποτε τελικά, σε παιδιά διαλυμένα από το άγχος…
Πλάκα μου κάνεις Γιάννη.
Θα λυθεί η εξίσωση κίνησης υλικού σημείου απλώς χρησιμοποιώντας 2 ή 102 παρατηρητές και C.M;
Τότε όλες οι διαφορικές θα λυνόντουσαν με χ1+χ2+χ3+…. βάζοντας τον ένα παρατηρητή να κινείται και τον άλλο καπάκι επάνω του και αλλόυς χίλους να τρέμουνε σε α.α.τ.;
Και ποιος θα λύσει τη διαφορική εξίσωση για να κάνουν Φυσική οι υπόλοιποι;
Τα χ1+χ2+χ3+….. των 127000 παρατηρητών θα κάνει Φυσική;;
Δεν καταλαβαίνεις ότι αν τους ανακατέψεις θα πρέπει να τους εξαναγκάσεις να λύσουν τις διαφορικές τους και να τις δώσουνε στον ένα που θα παρουσιάσει τη Φυσική του;;;
Γίνεται Φυσική με προσομοιώσεις, με ΕΚΦΕΤζίστικα πειράματατων ανακυκλώσιμων υλικών και με παρατηρήσεις χιλιάδων παρατηρητών της ξάπλας;
Ποιος θα λύσει Γιάννη τη διαφορική για να κάνεις εσύ προσομοιώσεις και να βγάλεις συμπεράσμα;
ΦΥΣΙΚΗ ΚΑΝΕΙ ΜΟΝΟ ΕΝΑΣ ΠΑΡΑΤΗΡΗΤΗΣ
Τα υπόλοιπα, κατά τη γνώμη μου, είναι κουραφέξαλα και φλυαρίες…
Τί μου λες μωρέ Γιάννη; Θα καταφέρεις εσύ να λύσεις πρόβλημα κίνησης υλικού σημείου με παρατηρητές τον ένα καπάκι πάνω στον άλλο;
Θα κάνεις Φυσική με απανωτούς παρατηρητές που διαβάζουνε τη σοφία τους και κοιτάνε γύρω τους με περιέργεια και λένε (αλήθεια τί λένε 😉 ή θα σε απελευθερώσει κάποιος που θα σου λύσει το πρόβλημα με διαφορικές και μόλις γίνει αυτό όλοι θα βαυκαλίιζόμαστε μετά ότι κατέχουμε τα πάντα;
Πότε λύθηκε πρόβλημα Φυσικής με χ1+χ2+χ3+…;

a5Απάντηση από τον/την Θρασύβουλος Μαχαίρας στις 2 Ιανουάριος 2013 στις 5:26
Γιάννη oι άλλοι Φυσικοί δε συμμετέχουνε στη συζήτηση… Μήπως τελικά πρέπει να αποσυρθούμε… Ίσως γίναμε βαρετοί….
Σε ευχαριστώ Γιάννη…. Να είσαι καλά

fc47f89b149f9409123ebc3e9caaf7bbΑπάντηση από τον/την Διονύσης Μάργαρης στις 2 Ιανουάριος 2013 στις 11:16
Καλημέρα και Καλή χρονιά σε όλους τους φίλους.
Καλή Χρονιά Θρασύβουλε και πάντα δυνατός να παλεύεις για τις ιδέες σου. Καλή χρονιά Γιάννη, να μπορείς να αντέχεις τέτοια πίεση από … τον Θρασύβουλο. Καλή χρονιά Δημήτρη με την ψύχραιμη τοποθέτηση. Καλή χρονιά Βαγγέλη με τον σοβαρό και ειλικρινή προβληματισμό.
Και ξαφνικά διαβάζω: «Γιάννη oι άλλοι Φυσικοί δε συμμετέχουνε στη συζήτηση… Μήπως τελικά πρέπει να αποσυρθούμε.» Αλήθεια γιατί δεν συμμετέχει κανείς;
Έγραψες Θρασύβουλε ότι επιμένεις πεισματικά να θέτεις ερωτήματα και δεν αποσπάσαι ούτε κάνεις ένα βήμα πίσω, πάνω σε αυτό. Πράγματι αυτό κάνεις, αλλά αυτό δεν αφήνει κανένα περιθώριο στον συνομιλητή σου, να πάρει ανάσα. Να πιστέψει ότι μπορεί με κάποια επιχειρήματα να σε πείσει για κάτι. Θα πρέπει να μπει σε συζήτηση, όπου στο τέλος πρέπει να παραδεχθεί ότι έχεις δίκιο; Γιατί να το κάνει; Δεν συμφωνεί, αλλά και δεν σου αντιπαρατίθεται…
Αυτό το έχω κάνει πολλάκις (την αντιπαράθεση εννοώ), αλλά επίσης πολύ συχνά, κάνω και το αντίθετο…
Λοιπόν Θρασύβουλε, θέτεις εσύ ένα ερώτημα και δεν κάνεις ούτε ένα βήμα δεξιά-αριστερά, όπου προσπαθεί να σε σύρει ο Γιάννης. Ζητάς ένα ναι ή ένα όχι σκέτο-νέτο.
Να θέσω και εγώ, στην ίδια διαλεκτική τακτική, ένα ερώτημα.
Γιατί θέλεις να ξεπετάξεις την παράγραφο 1.7; Ή μόνο την 1.7Α; Γιατί τόσο μένος; Πού το πας; Τι σε ενοχλεί; Αν δεν μου απαντήσεις με ξεκάθαρα λόγια στο παραπάνω ερώτημα και δεν είναι σαφές για το πού θέλεις να το πας, δεν θα σου απαντήσω στο δικό σου ερώτημα. Στο λέω έτσι κοφτά, με το θάρρος της φιλίας μας από τα φοιτητικά μας χρόνια….
Άντε βρε παιδιά, πείτε και άλλοι την άποψή σας πάνω στο θέμα.
Ας κάνουμε μια νέα αρχή με τη νέα χρονιά. Καλή δύναμη να έχουμε
Χρόνια πολλά.

589df88962c7f-bpfullΑπάντηση από τον/την Κυριακόπουλος Γιάννης στις 2 Ιανουάριος 2013 στις 15:11
Θρασύβουλε δεν προσπαθώ να τα βάλω με τα Μαθηματικά μέσω προσομοιώσεων.
Έστειλα μια οπτικοποίηση του παραδείγματός μου μια και θεώρησες κινούμενο το χέρι. Έστειλα δεύτερο σχήμα αλλά η παρεξήγηση παρέμεινε.
Υπέρθεση δύο σημάτων είναι η πρόσθεσή τους ή γραμμικός τους συνδυασμός. Συναντάται σε γραμμικά συστήματα συχνά. Έδωσα και πιο πριν τις εξισώσεις. Τις ξαναδίνω:
Δύο ταλαντωτές έχουν ένα Κ.Μ.
Αν «λειτουργεί» μόνο ο ένας το Κ.Μ … x=m1.x1/(m1+m2)
Αν μόνο ο άλλος τότε για το Κ.Μ ….x=m2.x2/(m1+m2)
Αν και οι δύο τότε x=(m1.x1+m2.x2)/(m1+m2)
Η θέση του Κ.Μ. είναι γραμμικός συνδυασμός των θέσεων που θα είχε αν γινόταν μόνο μία ταλάντωση κάθε φορά.
Δεν χρησιμοποίησα το i.P. παρά μόνο για να δείξω τι εννοώ. Δεν ήταν προσομοίωση που διέψευδε κάτι.
Η υπέρθεση που γράφω προϊόν γραμμικών Δ.Ε. είναι , εξισώσεων που απορρέουν από το νόμο του Νεύτωνα για σύστημα σωμάτων. Δεν τις ανακάλυψα από προσομοίωση.
Δεν χρησιμοποιώ παρά έναν παρατηρητή. Όσα γράφω δεν έχουν σχέση με παρατηρητές ή σχετικές κινήσεις.
Διονύση δεν προσπαθώ να τον σύρω. Έχω μάλιστα τοποθετηθεί για την 1.7Α τρις (στην παρούσα συζήτηση).

5828d1b228955-bpfullΑπάντηση από τον/την Βαγγέλης Κουντούρης στις 2 Ιανουάριος 2013 στις 15:37

Έριξα μια ματιά μόνο,
γιατί έχω μαζεμένη κούραση και εκνευρισμό από αλλού…,
και έτυχε πάνω στην πίκρα του Θρασύβουλου ότι «οι άλλοι Φυσικοί δεν…»
Ρε φίλε Θρασύβουλε,
με ενδιαφέρει η όλη και η «ουρά» της τότε εισήγησής σου
(δεν είχα λάβει γνώση, θα είχα έρθει).
Θα την δω,
αν δεν «καταφέρω» να την χάσω,
και αν έχω κάτι θα σου πω.
Την προσωπική μου εκτίμηση την ξέρεις.
Απλά να καταθέσω ξανά ότι δεν σας προλαβαίνω
και ότι χάνω τη πρώτη σελίδα εύκολα
άλλωστε μόλις και, διαδικτυακά, απεφοίτησα του νηπιαγωγείου…

a5Απάντηση από τον/την Θρασύβουλος Μαχαίρας στις 2 Ιανουάριος 2013 στις 15:56
«…Παρασκευή βράδυ 18 Δεκέμβρη 2009 σε ταβερνάκι. Για πρώτη φορά βλέπω από κοντά το Γιώργο Παναγιωτακόπουλο και το Θοδωρή Παπασγουρίδη… Ο Διονύσης μου ήτανε έτσι κι αλλιώς γνωστός από παλιά και χάρηκα διπλά που τον ξαναείδα μετά από πολύ καιρό.
Είπαμε τα δικά μας συζητήσαμε για την όλη «παραξενιά» αυτής της συνάντησης, ακούσαμε το Γιώργο να λέει για το αμπελάκι του και το κρασάκι του και πάρα πολύ μου άρεσε που αγάπαγε τόσο πολύ αυτά που είχε και έκανε… Ήπιαμε τα ποτηράκια μας και φτάσαμε και στο λόγο της συνάντησης.
-Τί θα μας πεις αύριο ρε Θρασύβουλε, με ρώτησε ο Διονύσης
-Πάνω κάτω τα ξέρετε, είπα … Για τις φθίνουσες, για τον εξαναγκασμένο που έχουν αρκετά λάθη και για κάτι άλλο…
-Τί είναι αυτό το άλλο; με ρώτησε κάποιος από την παρέα
-Αφήστε το ρε παιδιά, είπα… Θέλω να σας κάνω έκπληξη… Νομίζω ότι θα σας αρέσει και θα σας προβληματίσει πάρα πολύ..
-Να δούμε τί θα μας έρθει αύριο (ή κάτι τέτοιο) είπε ο Θοδωρής και γέλασε
-Θα είναι καλό του είπα…Θα σας αρέσει και θα σας σοκάρει λίγο…
Συνεχίσαμε με άλλα και με κρασάκι και κάποια στιγμή είπα
-Σας ευχαριστώ πάρα πολύ ρε παιδιά γιατί με εμπιστεύεστε χωρίς να με ξέρετε, αν εξαιρέσω το Διονύση. Θα προσπαθήσω να μη σας απογοητεύσω αύριο…Σας ευχαριστώ….
……………………………………………………
Την άλλη μέρα έχοντας δίπλα μου το Γιώργο, το Διονύση, το Θοδωρή και το Σταύρο (αλφαβητική σειρά) μίλησα για τα λάθη στις φθίνουσες, στον εξαναγκασμένο και στην 1.7Α παράγραφο του σχολικού βιβλίου, λέγοντας για τη σαρανταποδαρούσα…»
…………………………
Έκανα ανάρτηση στο δίκτυο των δύο από τα τρία κομμάτια της ομιλίας μου –φθίνουσες και εξαναγκασμένος- και άφησα το άλλο που αφορούσε την 1.7Α παράγραφο για να το ξανακοιτάξω. Μεσολάβησαν ξεχάσματα και ενθυμήσεις και διάφορα και το τρίτο μέρος της ομιλίας μου επειδή δε μου κολλούσε καλά η ροή του και επειδή έπρεπε να το παρουσιάσω και στο Βόλο σε Φυσικούς το έστελνα συνεχώς μια στο Διονύση και μια στο Θοδωρή να μου λένε τη γνώμη τους στις επεμβάσεις που κάθε φορά έκανα.
Και οι δύο Φυσικοί είχαν από τότε τις επιφυλάξεις τους αλλά τους παρακάλεσα να με βοηθήσουν έστω και αν δε συμφωνούνε να βρω μια φόρμα καλύτερης απόδοσης όσων έχω στο μυαλό μου. Με βοήθησαν πολύ για να φτάσω σε αυτό που συζητάμε σήμερα.
……………………………………….
…………………………………………………………………………..

Τα είπα όλα αυτά Διονύση για να σου απαντήσω με κάθε ειλικρίνεια
1) Διονύση έχεις το δικαίωμα και το χαίρομαι πάρα πολύ να μου μιλάς όπως νιώθεις. Αλλιώς θα ήσουν άγνωστος στη ζωή μου. Πρέπει να μου μιλάς όπως σου βγαίνει γιατί και εγώ αυτό κάνω σε σένα…

2) Η 1.7Α με ταλαιπωρεί και με «βιάζει» χρόνια τώρα. Από τότε που έγιναν οι κατευθύνσεις και ακόμη πιο πριν. Απλά με τη βοήθεια του Γιάννη σήμερα ξέσπασα.
3) Εστιάζω στην 1.7Α και δεν κάνω ούτε ένα βήμα αριστερά ή δεξιά όπως λες, γιατί «εκμεταλλεύομαι» την εμπειρία που έχω μετά από τις παρατηρήσεις τις δικές σου και του Θοδωρή. Ειλικρινά μου κάνατε μεγάλο καλό γιατί από το διάχυτο που είχα στο μυαλό με φέρατε στη μέθοδο με την οποία πρέπει να αντιμετωπίσω αυτό το συγκεκριμένο θέμα.
Το θεωρώ θέμα σημαντικότατο που πρέπει να μας προβληματίσει πάνω στο τί και πώς το διδάσκουμε..
4) Αν αφήσω Διονύση τα πράγματα χαλαρά θα συμβεί κάτι που ξέρεις.
Το πράγμα θα πάει αμέσως στις αρμονικές, στις εξαναγκασμένες και τελικά στα κύματα και η σύνθεση α.α.τ. της παραγράφου 1.7Α θα ξεχαστεί…
Και αν ξεχαστεί όλοι θα γυρίσουμε χωρίς κανένα πρόβλημα εκεί που ήμασταν.
Η 1.7Α με ταλαιπωρεί χρόνια και χρόνια. Αν χαλαρώσω την πίεση τώρα θα μου ξεφύγει η ευκαιρία που μου δίνει το δίκτυο.
Θα γίνω ένας Φυσικός που πάνω σε μια ραχούλα του Πήλιου φωνάζει ότι η 1.7Α του σχολικού είναι λάθος. Θα γίνω δηλαδή αυτό που ήμουνα πριν εσύ και ο Θοδωρής μου δώσετε λόγο για να πω ότι οι φθίνουσες είναι λάθος.
Αν δεν ξεριζωθεί τώρα η 1.7Α, αυτό το λάθος θα μείνει και για τους επόμενους Φυσικούς. Παράγραφος αθωωμένη από άλλες παραγράφους όπως είναι τα διακροτήματα και οι εξαναγκασμένες…

Αυτά είναι όλα και όλα Διονύση και σου μιλάω με κάθε ειλικρίνεια. Ξέρω ότι γίνομαι αντιπαθητικός σε συναδέλφους (όχι σε σένα γιατί δεν έχεις δυνατότητα για αυτό) αλλά κάποιος πρέπει να παίξει αυτό τον «κακό» ρόλο…
Επειδή όμως μπορεί και να κάνω λάθος στην τακτική μου όπως λες και να αποθαρρύνω συναδέλφους να συμμετάσχουν, ξεφεύγω από αυτή την τακτική με μια ανάρτηση που δίνω σήμερα.
Αλλά φοβάμαι Διονύση ότι θα χαθούμε…. Η 1.7Α του σχολικού θα τη γλιτώσει αν χαλαρώσω την πίεση…..
Να το κάνω όμως αφού σίγουρα εσύ διαισθάνεσαι καλύτερα από μένα τα συναισθήματα του δικτύου…

Στο Γιάννη Κυριακόπουλο που με ανέχτηκε ως συνομιλητή του με όλες τις εμμονές μου, του χαρίζω το παρακάτω. Το αξίζει!
Είναι ένα απόσπασμα από το βιβλίο μου «Θέματα Φυσικής-Παρανοήσεις και προτάσεις υπέρβασής τους»
Γιάννη σε ευχαριστώ
Συνημμένα:
k-5-a.pdf, 3.5 MB

 fc47f89b149f9409123ebc3e9caaf7bbΑπάντηση από τον/την Διονύσης Μάργαρης στις 2 Ιανουάριος 2013 στις 18:35
Καλησπέρα Θρασύβουλε. Μου έδωσες μια πειστική απάντηση και έκανες και ένα βήμα παραπέρα, δίνοντας το κείμενο με την μελέτη σου για τη διάταξη που δίνει το βιβλίο. Συνεπώς είμαι πλέον υποχρεωμένος! να μπω στο διάλογο και να πάρω θέση στα ερωτήματα που θέτεις.
Αλλά αφού το ρίξαμε στις αναμνήσεις, να θυμίσω και γω, μερικά λόγια του Οκτωβρίου 2009, όταν ξεκίνησε αυτό το ταξίδι του υλικονέτ. Είχα γράψει:
«Μπορούμε να ανταλλάσσουμε απόψεις και να διαφωνούμε;
Προφανώς ναι. Η ανταλλαγή απόψεων και θέσεων δεν αποσκοπεί στο να καταλήξουμε οπωσδήποτε σε κοινή άποψη. Αν συμβεί αυτό, είναι θετικό. Αλλά και αν παραμείνει η διαφωνία μας, δεν είναι κακό. Αρκεί να μπορούν να διατυπωθούν οι αντίθετες απόψεις, να καταγραφούν και οι φίλοι αναγνώστες να αποκρυσταλλώσουν τη δική τους θέση.
Θα μου επιτρέψετε έναν παραλληλισμό (μιας και χθες βράδυ έβλεπα ξανά τον .. Τιτανικό). Το δίκτυό μας είναι ένα καράβι που ξεκίνησε το ταξίδι του. Ενώ όμως κάθε καράβι έχει έναν συγκεκριμένο προορισμό και έναν Καπετάνιο, εδώ δεν υπάρχει ούτε καπετάνιος ούτε ρώτα. Κάθε επιβάτης, μπαίνοντας στο πλοίο, παίρνει στα χέρια του ένα κουπί, με το οποίο μπορεί να κωπηλατεί, προσπαθώντας να το πάει σε αυτό, που θεωρεί λιμάνι προορισμό.
Ο προορισμός δεν είναι και δεν θα μπορούσε να είναι κοινός. Ο καθένας μας κωπηλατεί προς την κατεύθυνση που θεωρεί σωστή. Μπορεί να είναι όμως σε αντίθετη κατεύθυνση, από αυτήν που κωπηλατεί ο διπλανός του. Δεν μπορεί να του επιβάλει τον δικό του προορισμό, μπορεί να προσπαθήσει να τον πείσει, αλλά όχι να του το επιβάλλει. Αλληλεπίδραση πρέπει να υπάρχει όχι επιβολή. Μα θα πει κάποιος, έτσι δεν θα φτάσει ποτέ στο λιμάνι. Όχι δεν θα φτάσει. Αλλά και πού να έφτανε; Σε ποιο λιμάνι; Και αν έφτανε, θα του επιτρεπόταν η είσοδος; Δεν καθορίζουμε φίλοι μου εμείς την πορεία της εκπαίδευσης, ούτε μπορούμε να επηρεάσουμε σοβαρά τα πράγματα. Εμείς είμαστε ταξιδευτές, απολαμβάνουμε το ταξίδι, δημιουργούμε γνωριμίες και φιλίες, με άλλους ταξιδιώτες. Όλοι αυτοί προφανώς δεν θα είναι σαν και εμάς, αλλά τελειώνοντας το ταξίδι, ούτε και εμείς θα είμαστε εμείς. Όλοι θα έχουμε αλλάξει προς το καλύτερο ελπίζω.»
Το θυμίζω για να πω, ότι ούτε εγώ είμαι αυτός που ήταν πριν τρία χρόνια. Η αλληλεπίδραση υπήρξε μεγάλη και, όσον αφορά τις δικές σου θέσεις, πρέπει να παραδεχθώ ότι με επηρέασαν, όσο κανενός άλλου. Μπορεί να το διαπιστώσει κάποιος βλέποντας τις αναρτήσεις μου, την εξέλιξη των εκφράσεων που χρησιμοποιώ και του τρόπου αντιμετώπισης πολλών θεμάτων και όχι μόνο των θέσεων πάνω στις φθίνουσες, ρίχνοντας μια ματιά εδώ.
Και ας έρθουμε τώρα στην 1.7Α, επιγραμματικά.
1) Είναι λάθος η πειραματική διάταξη που χρησιμοποιεί το βιβλίο και το έχεις αποδείξει στο βιβλίο σου (το μέρος που ανέβασες σήμερα).
2) Είναι λάθος η έκφραση για σύνθεση δύο α.α.τ. Νομίζω ότι αυτό για το οποίο θέλουν να μιλήσουν οι συγγραφείς (αλλά και τα διάφορα πανεπιστημιακά ή μη βιβλία) είναι για σύνθεση δύο αρμονικών ταλαντώσεων. Αλλά σε όλο το κεφάλαιο, το βιβλίο μας, πουθενά δεν κάνει αυτή τη διάκριση, πώς θα περίμενε κάποιος να την κάνει στην παράγραφο αυτή;
Η σύνθεση που μελετάμε, είναι ή δεν είναι φυσικό φαινόμενο; Δεν ξέρω, μπορεί και να μην είναι. Αλλά είναι φυσικό φαινόμενο η σύνθεση δυνάμεων ή η ανάλυση μιας δύναμης σε συνιστώσες; Μήπως είναι μια μέθοδος, ένας τρόπος αντιμετώπισης κάποιων προβλημάτων;
Στο μυαλό μου όμως εμένα γυρνάει το εξής πρόβλημα:
Μια πηγή απλού ήχου πάλλεται και ο μαθητής ακούει έναν ήχο, επειδή το τύμπανο του αυτιού του εκτελεί μια ταλάντωση της μορφής x1=0,1∙ημ200t.
Κλείνουμε την πηγή, θέτοντας σε λειτουργία μια δεύτερη πηγή, με αποτέλεσμα το τύμπανο να εκτελεί ταλάντωση της μορφής x2=0,1∙ημ(200t+π) και ο μαθητής ακούει ξανά τον ήχο.
Θέτουμε ταυτόχρονα τις δύο πηγές σε λειτουργία. Τι ακούει ο μαθητής; Δεν μελετάμε ένα φυσικό φαινόμενο, την απουσία ερεθίσματος στον εγκέφαλο του μαθητή μας, παρότι διαδίδεται στο χώρο ήχος;
Να φύγει λοιπόν ή να τροποποιηθεί η 1.7 Α; Κάτι έγραψε ο Δημήτρης παραπάνω. Με τι θα αντικατασταθεί;
Το θέμα είναι τόσο εκτός πραγματικότητας;
Φοβάμαι Θρασύβουλε, ότι δεν δέχεσαι τον όρο σύνθεση δύο ταλαντώσεων, όπως δεν δέχεσαι τον όρο «το σώμα εκτελεί ταυτόχρονα δύο ταλαντώσεις». Και αν το δεύτερο γίνεται κατανοητό και αποδεκτό, στο πρώτο μας πάει αλλού. Εκεί φτάνουμε σε ένα άλλο σημείο διαφωνίας μας, που συνεχίζει να υπάρχει. Υποτιμάς την κινηματική και ξεκινάς πάντα από τις δυνάμεις και την διαφορική εξίσωση. Αλλιώς αναφέρεσαι σε εξισώσεις κίνησης, αντί για κίνηση. Πράγμα για το οποίο υπήρχε και υπάρχει διαφωνία. Θυμίζω πάνω σε αυτό μια παλιότερη τοποθέτησή μου «Περί κινηματικής…»
Μην μπλέκουμε λοιπόν αν πρέπει να διδάσκουμε τα περιστρεφόμενα ή το αν ζορίζουμε τα παιδιά με ανύπαρκτα φυσικά φαινόμενα. Διδάσκουμε φυσικά φαινόμενα, αλλά και μεθοδολογία αντιμετώπισης κάποιων προβλημάτων. Αν παρατηρούνται ακρότητες ασκησιολογικές, να τις καταδικάσουμε. Και μιας και κινούμαι ήδη πάνω από τις 1000 αναρτήσεις σε τρία χρόνια, ευχαρίστως να ακούσω κριτική, αν έχω ξεφύγει.
Αλλά άλλο αυτό και άλλο η λογική της σύνθεσης ταλαντώσεων. Και αν πρέπει να διδαχτούν κάποια στιγμή οι μαθητές μας σύνθεση, ο προσφορότερος τρόπος είναι να ξεκινήσουν με ταλαντώσεις της ίδιας συχνότητας.

589df88962c7f-bpfullΑπάντηση από τον/την Κυριακόπουλος Γιάννης στις 2 Ιανουάριος 2013 στις 19:09
Ευχαριστώ για την αφιέρωση.
Στέλνω την προσομοίωση όπου φαίνονται οι διαφορές.
Η μαύρη καμπύλη (το άθροισμα) διαφέρει από την μπλε (η κίνηση).
Permalink Απάντηση από τον/την Διονύσης Μάργαρης στις 2 Ιανουάριος 2013 στις 19:15
Και κάτι ακόμη Θρασύβουλε, με αφορμή το i.p. του Γιάννη.
Το i.p. Θρασύβουλε χρησιμοποιεί μαθηματικά για να κάνει την αναπαράσταση. Δεν κάνει του κεφαλιού του. Μαθηματικό πρόβλημα επιλύει.
Permalink Απάντηση από τον/την ΓΙΑΝΝΗΣ ΔΟΓΡΑΜΑΤΖΑΚΗΣ στις 2 Ιανουάριος 2013 στις 19:25
Aγαπητοί συνάδελφοι Καλή χρονιά.
Με την ζωντάνια μας, τους προβληματισμούς μας ,τα λάθη μας ,τις διορθώσεις μας, τις αντιπαραθέσεις μας, τις διαφωνίες μας και τις εντάσεις μας …προχωράμε. Ναι προχωράμε σε πολύ όμορφα αλλά δύσκολα μονοπάτια. Δεν το κρύβω καθόλου… Έγινα καλύτερος από τότε που μπήκα στην παρέα του Υ.Φ.Χ.
Πήρα και παίρνω εξαιρετικά πράγματα. Μαθαίνω εξαιρετικά πράγματα. Πάντα λέω μπράβο σε αναρτήσεις ακόμη και όταν διαφωνώ… γιατί περιέχουν εργασία και σκέψη . Ότι πιο ακριβό σήμερα.
Πάντα εκτιμώ βαθειά την προσπάθεια του κάθε συναδέλφου που χωρίς ιδιοτέλεια μοιράζεται μαζί μας. Πάντα εκτιμώ βαθειά την κριτική την έκφραση της διαφωνίας και τον …άλλο τρόπο προσέγγισης.
Πάντα εκτιμώ βαθειά τις προτάσεις για την βελτίωση των εργασιών μου.
Ναι με βοηθήσατε συνάδελφοί μου να γίνω καλύτερος Φυσικός .
Σας ευχαριστώ από την καρδιά μου.

Για την πολυσυζητημένη 1.7 Α.
Χθες βράδυ παρακολουθώντας την συζήτηση του Θρασύβουλου και του Γιάννη(Κυρ) είπα πολλές φορές :
Ας είχα το πάθος και το έρωτα αυτών των αγαπητών φίλων για την …Φυσική.
Το σκηνικό …Βράδυ Πρωτοχρονιάς .
Το i.p του Γιάννη(Κυρ) να ‘βλαστημά’ …την ώρα που το μάθαινε .
Το δε πληκτρολόγιο του Θρασύβουλου …να βγάζει φωτιές.
Εγώ να παρακολουθώ τις αναρτήσεις να ανεβαίνουν με ταχύτητες
που δεν προλάβαινα να τις διαβάζω.
Που να σκεφτώ… και τι να γράψω. Κι’ όμως τους παρακολουθούσα . Είχα μείνει .
Έλεγα με θαυμασμό … Μα τι κάνουν οι άνθρωποι.
Η τηλεόραση να παίζει το τραγούδι :
Βάλαμε φωτιά στα φρένα. Και μας έμεινε το γκάζι
Με ταχύτητες μεγάλες. Μοναχά η γη αλλάζει.
Έτσι μόνο η γη αλλάζει. Με ταχύτητες μεγάλες
Βάλαμε φωτιά στα φρένα. Και μας έμεινε το γκάζι.
Φίλοι μου …αυτό το σκηνικό ζούσα χθες βράδυ.
Πολύ σύντομα η γνώμη μου.
Συμφωνώ να μην διδάσκεται η 1.7 Α του Σχολικού Βιβλίου.
Την άποψη αυτή την είχα διατυπώσει και παλαιότερα σε σχόλια αναρτήσεων συναδέλφων.
Αλλά και πριν ακόμη συμμετέχω στο Υ.Φ.Χ είχα και έχω την άποψη:
Ότι το κεφάλαιο …Σύνθεση Α.Α.Τ… δεν έχει καμιά Φυσική αξία .
Καλύπτεται πλήρως από το Κεφάλαιο της Συμβολής των Κυμάτων.
Δεν το κρύβω έχω κάνει αναρτήσεις με ερωτήματα σύνθεσης ταλαντώσεων.
Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι συμφωνώ με την διδασκαλία της σύνθεσης των ταλαντώσεων.
Γενικά δεν μπορώ να φανταστώ την λογική των κινουμένων σχεδίων στα φυσικά γεγονότα.
Η 1.7 Α του Σχολικού Βιβλίου δεν πρέπει να διδάσκεται διότι:
α. Δεν έχει καμιά Φυσική και Διδακτική αξία. Δεν απαντά στο ερώτημα : Γιατί την διδάσκουμε ;
β. Περιγράφει απλά μια μαθηματική τεχνική χωρίς Φυσική σημασία.
γ. Δημιουργεί εναλλακτικές ιδέες σε ένα πολύ κρίσιμο και χρήσιμο κεφάλαιο όπως είναι οι Α.Α.Τ.
δ. Καλύπτεται από το Κεφάλαιο της Συμβολής όπου σαν φαινόμενο έχει μεγάλη Φυσική αξία.
Ελπίζω να μην σας κούρασα…
Σας Ευχαριστώ.

Permalink Απάντηση από τον/την Διονύσης Μάργαρης στις 2 Ιανουάριος 2013 στις 19:47
Καλή χρονιά Γιάννη (Δογρ). Πάντα με τον καλό και ευγενικό σου λόγο. Να είσαι καλά.
Πάμε στη συμβολή λοιπόν. Στην επιφανειακή συμβολή, με δυο πηγές που η μια δημιουργεί κύμα πλάτους 0,3m και η άλλη 0,4m και όπου τα δυο κύματα συμβάλουν σε ένα σημείο παρουσιάζοντας και μια διαφορά φάσης. Πώς θα κάνει ο μαθητής τη σύνθεση;
Γιατί να μην έχει διδαχτεί τον τρόπο δουλειάς στις ταλαντώσεις; Θα το διδαχτεί εκεί; Αν ναι, δεν θα είχα πρόβλημα. Αν όχι, απλά μείνουμε στις σύγχρονες πηγές, όπως τώρα, τότε νομίζω ότι κάτι χάνει…
Permalink Απάντηση από τον/την Θρασύβουλος Μαχαίρας στις 2 Ιανουάριος 2013 στις 20:02
Διονύσης Μάργαρης:
«… Και μιας και κινούμαι ήδη πάνω από τις 1000 αναρτήσεις σε τρία χρόνια, ευχαρίστως να ακούσω κριτική, αν έχω ξεφύγει..».
Διονύση πλάκα μου κάνεις σίγουρα….
1) Σε έχω πάρει 200000 τηλέφωνα για να με βοηθήσεις στα διαγωνίσματα που έβαλα στην τάξη που τα πιο πολλά ήταν δικά σου
2) Μου έχεις δώσει οδηγίες που θα βρω το τάδε και το άλλο και το παρακάτω και με βοήθησες να βρω διαγωνίσματα και τεστ από σένα το Θοδωρή το Διονύση το Ξενοφώντα το Μανώλη το Βαγγέλη το Γιάννη τον Κώστα και δεν ξέρω πόσους άλλους φίλους… Και πήρα όσα σου ζήτησα να πάρω..
Και αφού τα πήρα και τα έχω διαλύσει τελείως (τα διαγωνίσματά σας) με πόνο ψυχής για να τα φέρω στο πνεύμα του σχολικού βιβλίου, τα δίδαξα διαλυμένα και τα βαθμολόγησα γεμάτα α-νοησίες για να ετοιμαστούν τα παιδιά για τις πανελλαδικές τους…
3) Το δίκτυο με συντηρεί με δυναμική για να σταθώ στην τάξη.. Δίνω μια σταλιά πράγματα στο δίκτυο και παίρνω χιλιάδες
4) Διονύση οι εμμονές μου έχουν αιτία τον εαυτό μου και όχι τις τακτικές των μελών του δικτύου που θεωρώ φίλους μου. Είναι δυνατό να πω κουβέντα; Είναι δυνατό να σταθώ άδικος; Είναι δυνατό να βγω και από πάνω;
Ρωτάς Διονύση για σένα; Εγώ τί να πω τότε;…

Permalink Απάντηση από τον/την Διονύσης Μάργαρης στις 2 Ιανουάριος 2013 στις 20:24
Θρασύβουλε, ήμουν σίγουρος ότι εσύ δεν θα με κατηγορούσες για ασκησιολογικές εκτροπές. Η δε αναφορά μου, δεν απευθυνόταν σε σένα. Αλλά κάποιος φίλος μέλος ή επισκέπτης του δικτύου, θα ήταν εύκολο να πει:
Κάθεστε και κατηγορείτε άλλους για ασκησιολογία! Ο Μάργαρης τι κάνει;
Από κάθε τέτοιον σκεπτικιστή λοιπόν αναγνώστη μας, δεκτή και προς συζήτηση η κάθε αντίθετη άποψη- θέση.

Permalink Απάντηση από τον/την ΓΙΑΝΝΗΣ ΔΟΓΡΑΜΑΤΖΑΚΗΣ στις 2 Ιανουάριος 2013 στις 21:14
Διονύση Καλή Χρονιά γεμάτη υγεία δύναμη και δημιουργικότητα.
Εδώ είμαστε …για να συμφωνούμε , για να διαφωνούμε, να συζητούμε και να μοιραζόμαστε ιδέες, σκέψεις και εμπειρίες .
Μια σύντομη απάντηση στο ερώτημα σου. Πως θα κάνει ο μαθητής την σύνθεση; (Η αναφορά είναι στην συμβολή)
Πιστεύω ότι αν στην ‘λογική’ του Σχολικού Βιβλίου προσθέσουμε την ‘λογική’ των εξετάσεων και την σοβαρή μαθηματική έλλειψη (τριγωνομετρίας ,άλγεβρας και διαφορικού λογισμού) οδηγούμαστε απαραίτητα στην χρήση της σύνθεσης α.α.τ.
Αλλά έστω και έτσι θα δεχόμουν …να γίνει στην συμβολή όπου ο μαθητής θα μπορούσε να δει την χρηστικότητά της .
Όχι σαν ‘τσιτάτο’ τοποθετημένο στις α.α.τ. Ψάχνοντας αρκετά σοβαρά πανεπιστημιακά συγγράμματα δεν βρήκα στις ταλαντώσεις …την σύνθεση. Όλες σχεδόν οι αναφορές γίνονται σαν … επαλληλία (υπέρθεση) και συμβολή κυμάτων.
Στις ασκήσεις στα διακροτήματα πολλές φορές καταφεύγουμε στα ηχητικά κύματα …για να μπορέσει ο μαθητής να τα κατανοήσει.
Διονύση ευχαριστώ που με έβαλες …να σκεφτώ.

Permalink Απάντηση από τον/την Διονύσης Μάργαρης στις 2 Ιανουάριος 2013 στις 21:29
Συμφωνώ Γιάννη.
Και εγώ όσες ασκήσεις σύνθεσης ταλαντώσεων κάνω, όλες αναφέρονται στα κύματα, αν όχι στον ήχο.
Δεν θα είχα λοιπόν καμιά αντίρρηση, να διδάσκαμε τις περιπτώσεις αυτές σαν υποπεριπτώσεις της συμβολής.
Όσον αφορά τους μαθηματικούς τύπους του βιβλίου ή τα στρεφόμενα διανύσματα που (μερικοί από εμάς) χρησιμοποιούμε, προφανώς έρχονται να καλύψουν τα κενά που έχουν οι μαθητές μας, εξαιτίας περικοπών στην Τριγωνομετρία. Με μια διαφορά μόνο:
Και πολύ καλή Τριγωνομετρία να εγνώριζαν, πολύ δύσκολα θα μπορούσαν να φτάσουν σε αποτέλεσμα, χωρίς να χρειαζόταν η διδασκαλία κάποιας πορείας.

Permalink Απάντηση από τον/την Κορφιάτης Ευάγγελος στις 2 Ιανουάριος 2013 στις 21:31
Καλησπέρα συνάδελφοι.
Όλοι εμείς που την επομένη της Πρωτοχρονιάς αντί να πάμε καμμιά βολτούλα ασχολούμαστε με Φυσική.
Όλοι εμεις που η αγωνία του «τι θα διδάξω στην τάξη» δεν μας αφήνει σε ησυχία.
Την ίδια ώρα οι μέλλοντες αξιλογητές μας μάλλον ( μπορεί να αδικώ κάποιους) δεν συμμερίζονται την αγωνία μας.
Τέλος πάντων ας μην γκριάξω δεύτερη μέρα του χρόνου.
Ένα μικρό σχόλιο στην παρέμβαση του Διονύση.
Γράφεις Διονύση ότι:
«Πάμε στη συμβολή λοιπόν. Στην επιφανειακή συμβολή, με δυο πηγές που η μια δημιουργεί κύμα πλάτους 0,3m και η άλλη 0,4m και όπου τα δυο κύματα συμβάλουν σε ένα σημείο παρουσιάζοντας και μια διαφορά φάσης. Πώς θα κάνει ο μαθητής τη σύνθεση;»
Ας υποθέσουμε ότι έχουμε ένα μαθητή ο οποίος γνωρίζει καλά τριγωνομετρία.
Χρειάζεται μαθητής ειδική παράγραφο Φυσικής για να εφαρμόσει την αρχή της επαλληλίας;
Δεν μπορεί να απαντήσει σε οποιοδήποτε ερώτημα Φυσικής που αφορά στην συμβολή μόνο με τις γνώσεις από την τριγωνομετρία;
Γιατί η παράγραφος 1.7 να έχει τον τίτλο σύνθεση ταλατώσεων και όχι πρόσθεση τριγωνομετρικών συναρτήσεων;
Απλώς στο βιβλίο Φυσικής να αφιερώσουμε μια παράγραφο με τα μαθηματικά εργαλεία που θα χρησιμοποιήσουμε.
Βέβαια η παράγραφος αυτή έχει και περιφερειακά προβλήματα.
Για να προσθέσω τις συναρτήσεις x1=5ημ(ωt) και x2=7ημ(ωt+π), οι συγγραφείς θέλουν να στήσω ολόκληρο μηχανισμό εφαρμόζοντας τον μηνμονικό κανόνα:
» η φάση της σύνθετης ταλάντωσης είναι η φάση της ταλάντωσης με το μεγαλύτερο πλάτος»
Άσε που στην γενική περίπτωση αν βρω την εφθ από την 1.28 δεν ξέρω ποια θ να διαλέξω.

Permalink Απάντηση από τον/την Διονύσης Μάργαρης στις 2 Ιανουάριος 2013 στις 21:41
Εγώ πάντως Βαγγέλη βλέπω BBC (με κλεφτές ματιές…) αλλά το μυαλό μου το έχω στις τοποθετήσεις σας!!!
Και προφανώς το κάνω, για να εξασφαλίσω καλό βαθμό από τον αξιολογητή μου…
Permalink Απάντηση από τον/την Σαράντος Οικονομίδης στις 3 Ιανουάριος 2013 στις 0:02
Καλησπέρα σας και χρόνια πολλά.
Αφού συμφωνήσω με ότι έχει γράψει ο Γιάννης ο Κυριακόπουλος προσθέτω τα εξής:
Ας δούμε ένα σύστημα δύο ανεξάρτητων αρμονικών ταλαντωτών με την ίδια μάζα m και συχνότητα ω.
H Hamiltonian θα είναι
H=p1^2+p2^2/2m +mω^2/2 (q1^2+q2^2)
Για την περιγραφή αυτού του συστήματος χρειαζόμαστε μια βάση για τον χώρο Hilbert των δύο αρμονικών ταλαντωτών. Μια πιθανή βάση είναι εκείνη των ιδιοσυναρτήσεων της Η.
Για να βρούμε τις ιδιοσυναρτήσεις, πρέπει να λύσουμε την εξίσωση
Η ψij = Eij ψij όπου Εij είναι η ενέργεια της ιδιοσυνάρτησης ψij. Μπορούμε να χωρίσουμε το σύστημα στους δύο ανεξάρτητους βαθμούς ελευθερίας του, q1, q2, και να λύσουμε το πρόβλημα των ιδιοτιμών για κάθε υποσύστημα. Η λύση για το σύνθετο σύστημα παράγεται από τις επιμέρους λύσεις των ανεξάρτητων αρμονικών ταλαντωτών. Η συνέχεια δε νομίζω να μας ενδιαφέρει εδώ.
Ένα άλλο πρόβλημα είναι ο εκφυλισμός των ενεργειακών επιπέδων ενός συστήματος που αποτελείται από δύο ή περισσότερους αρμονικούς ταλαντωτές με την ίδια συχνότητα.
Επίσης το κέντρο μάζας χρησιμοποιείται συχνά σε προβλήματα πολλών σωματιδίων στην κβαντομηχανική για την αποσύζευξη του συστήματος συζευγμένων αρμονικών ταλαντωτών.
Να μη διδάσκεται η παράγραφος 1.7. Ναι αλλά:
Όμως έχουμε ψάξει τις εφαρμογές στην κβαντική φυσική στις ταλαντώσεις του charm quark και Beauty anti-quark που απαρτίζουν το strange beauty σωμάτιο Βos , αλλά και το charm D0 που απαρτίζεται από ένα charm και ένα anti-up quark;
Από την άλλη έχουμε πολλά φαινόμενα στην κλασσική φυσική (τα ανέφερε και ο Διονύσης ο Μάργαρης και ο Γιάννης ο Κυριακόπουλος) που η σύνθεση ταλαντώσεων είναι πολύ ισχυρό εργαλείο.
Ενώ και εγώ αισθάνομαι όπως ο Θρασύβουλος δεν είμαι και τόσο σίγουρος για τον εξανδραποδισμό της σύνθεσης ταλαντώσεων με ίσες συχνότητες, αλλά στα πλαίσια της λυκειακής φυσικής δεν θα είχα πρόβλημα να μη διδάσκεται στις ταλαντώσεις αλλά στα κύματα (συμβολή) και για να το πω ποιο καθαρά θα αποφεύγαμε και α-νόητες ασκήσεις.

  1. Permalink Απάντηση από τον/την Κυριακόπουλος Γιάννης στις 3 Ιανουάριος 2013 στις 0:51
    Σαράντο θα μπορούσε. Θρασύβουλε η κακή χρήση ενός εργαλείου δεν το καθιστά άχρηστο.
    Με ένα μαχαίρι μπορείς να κόψεις ψωμί αλλά και το χέρι σου.
    Permalink Απάντηση από τον/την Κορφιάτης Ευάγγελος στις 3 Ιανουάριος 2013 στις 1:19
    Παρά το γεγονός ότι ο Θρασύβουλος επιμένει να εστιάσουμε στην παράγραφο 1.7 του σχολικού βιβλίου δεν μπορώ να μην συσχετίσω την συζήτηση με την συμβολή.
    Θα επιμείνω στην φράση μου ότι:
    Προσθέτοντας λύσεις μιας γραμμικής διαφορικής εξίσωσης προσθέτουμε και αρχικές συνθήκες.
    Η παράβλεψη αυτού του γεγονότος μπορεί να δημιουργήσει τραγέλαφους
    Ας υποθέσουμε ότι έχουμε ένα δισδιάστατο ελαστικό μέσο και δύο σημεία του Α1 και Α2.
    Τοποθετώ στο Α1 μια πηγή, λύνω την κυματική εξίσωση και βρίσκω μια συνάρτηση Ψ1(Σ, t) για κάθε σημείο του μέσου με αρχικές συνθήκες Ψ1(Α1,t)=f1(t).
    Αφαιρώ την πρώτη πηγή σταματάω την ταλάντωση του μέσου και τοποθετώ στο Α2 μια δεύτερη πηγή. Λύνω την κυματική εξίσωση ξανά και βρίσκω μια συνάρτηση Ψ2(Σ,t) με αρχικές συνθήκες Ψ2(Α2,t)=f2(t).
    Επαναφέρω το μέσο στην αρχική του κατάσταση και ενεργοποιώ και τις δύο πηγές.
    Αντί να λύσω την διαφορική εξίσωση από την αρχή και να βρώ λύση Ψ της κυματικής εξίσωσης με αρχικές συνθήκες Ψ(Α1,t)=f1(t) και Ψ(Α2,t)=f2(t) εφαρμόζω αρχή της επαλληλίας.
    Γράφω μια Ω(Σ,t)=Ψ1(Σ,t)+ Ψ2(Σ,t), η οποία είναι λύση με συνοριακές συνθήκες:
    Ω(Α1,t)=f1(t)+ Ψ2(A1,t) και Ω(Α2,t)=f2(t)+ Ψ1(A2,t). !!!
    Νομίζω ότι η αρχή της επαλληλίας με οδήγησε σε λάθος αποτέλεσμα.
    Σαράντο μια παρατήρηση:
    Αν δεν κάνω λάθος στην κβαντομηχανική λύνουμε εξισώσεις με ομογενείς συνοριακές συνθήκες στο άπειρο. Επομένως το άθροισμα δύο λύσεων είναι λύση με ομογενείς συνοριακές συνθήκες.

    Permalink Απάντηση από τον/την Θρασύβουλος Μαχαίρας στις 3 Ιανουάριος 2013 στις 1:20
    Γιάννη με ένα εργαλείο μπορείς να μάθεις στα παιδιά και τί είναι αυτό το πράγμα και τα όριά του.
    Με το μαχαίρι μπορείς να τα πνίξεις στο αίμα μπορείς όμως και να τα μάθεις να ζούνε χωρίς αίμα…
    Φαντάζεσαι να δείχνω στους μαθητές μου εικόνες βουτηγμένες μέσα στο αίμα, στους φόνους, στη βία, στις φλέβες για να τους πω ότι με ένα μαχαίρι μαζεύουνε και χόρτα σε μια πλαγιά βουνού;
    Απλά πετάω στα σκουπίδια το αίμα και τη χρήση του μαχαιριόυ που σκοτώνει και κρατάω τα χόρτα με τα οποία θα μυρίσει όμορφα το σπίτι μου όταν τα μαγειρέψω…
    Είμαστε Δάσκαλοι Γιάννη και πρέπει να παλεύουμε για να βρούμε όμορφους τρόπους να διδάξουμε το καλό.. Δε γίνεται να διδάξω με ενότητες σχολικού βιβλίου και κεφάλαια και πανελλαδικές εξετάσεις ότι μέσα στο αίμα υπάρχουν μαχαίρια…

    Permalink Απάντηση από τον/την Γκενές Δημήτρης στις 3 Ιανουάριος 2013 στις 1:20
    Συνάδελφοι θα εγκαταλείψω για λίγο το γνωστό σε σας ύφος μου
    Πρόλογος Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης και επίλογος Τριτοβάθμιας
    Αν ένα παιδί μας δείξει ένα ζωγραφισμένο καπέλο ισχυριζόμενος ότι είναι βόας που χωνεύει τον ελέφαντα που κατάπιε, (λέω αν τύχει και σε μας….) θα τον αποτρέψουμε από το να ζωγραφίζει ; Αυτή η ερώτηση είναι ρητορική
    Ξέρουμε όλοι μας ότι ως Δάσκαλοι ( και αυτό μας παθιάζει), δεν θα τον αποθαρρύνουμε … κι αν ζητήσει ένα ζωγραφιστό αρνάκι… και δεν μπορούμε … θα φτιάξουμε ένα κουτί μέσα στο οποίο αν το ανοίξει θα βρει το αρνάκι του, αρκεί να μπορεί να φανταστεί. …διότι
    … ξέρουμε όλοι μας εδώ ότι οι περισσότεροι πρωτοετείς στο Φυσικό Αθήνας τα τελευταία χρόνια δεν πάσχουν από διαφορικές.. Πάσχουν από υπερκόπωση προπόνησης… και έλλειψη φαντασίας …και για αυτά δεν φταίμε πρωτίστως εμείς ( ανάθεμα την δικτατορία της εικόνας ) … απλά ακολουθούμε το πρόγραμμα….

    Πρώτον
    Το δικό μου πρόβλημα εντοπίζεται στην ψυχοφθόρα και καταστροφική σύνδεση της Δευτεροβάθμιας με την εισαγωγή στην Ιατρική Αθήνας και την Σχολή Ικάρων.
    Δεν μπορεί το μέγεθος των κόκκων της σίτας να κανονίσει τι θα μαγειρέψω .
    Η πρόταση είναι απλή:
    Δεν μπορεί η επιλογή των άριστων να καθορίζει το περιεχόμενο των σπουδών στο Λύκειο . Πλήρης αποσύνδεση με όποιο κόστος. Τελεία και παύλα. ( Διότι από τον διεφθαρμένο θα φυλαχτώ από ένα πλήθος αμαθών δεν γίνεται )

    Δεύτερον
    1.7.Α
    Έχουμε να επιλέξουμε ως αντιπρόταση από τα παρακάτω μια και μόνο μία
    1α) Πετάμε τις ταλαντώσεις που δεν είναι ΑΑΤ έξω από την ύλη.
    1β) Αναβαθμίζουμε όλη την ύλη Μαθηματικών και Φυσικής ώστε να διδάξουμε με διαφορικές εξισώσεις και διακροτήματα.
    1γ) Διορθώνουμε και επαναδιατυπώνουμε την ίδια δομή ύλης.
    Πρώτα να πάρουμε θέση σε αυτό.
    Τρίτο
    Αν από αυτούς που αποφασίζουν επιλεγεί το γ) ( Έτσι είναι τα πράγματα: Λέμε μια γνώμη, κάνουμε μια κίνηση ενημέρωσης και… άλλοι θα αποφασίσουν… και το χειρότερο είναι πως μάλλον θα αποφασιστεί το 1α )
    Αρκεί για την επαναφορά της τάξης μια διόρθωση της 1.7.Α. που θα περιλαμβάνει δυο κινήσεις;
    2α) μετατρέπω την εισαγωγή της 1.7.α. όχι σε Α.Α.Τ. αλλά σε σύνθεση δυο Α.Τ. (π.χ. Εξαναγκασμένων ) των οποίων οι εξισώσεις θέσης είναι:
    x1=A1ημ(ωt+φ1) και x2=A2ημ(ωt+φ2 ) με (0<φ1<φ2<π)
    2β) βρίσκω αντίστοιχο παράδειγμα προσέγγισης στη φύση
    Αποδεικνύω γεωμετρικά ( με την μέθοδο των στρεφομένων διανυσμάτων) τις σχέσεις:
    x1 + x2 = A1ημ(ωt+φ1+θ) με εφθ=[ A2ημ(φ2- φ1)]/[Α1+ Α2συν(φ2- φ1)]
    Υπάρχει κάποιο πρόβλημα στην απόδειξη ; ( μήπως η γεωμετρλια είναι αδόκιμος ; η θεωρούμε ότι η μέθοδος των διαφορικών του Leibnitz είναι πιο τεκμηριωμένη από την μέθοδο των ροών του Newton;)
    Υπάρχει κάποιο πρόβλημα στην εφαρμογή αν ναι, ποιο ; Στην διδασκαλία της περίπτωσης όπου φ1=-5π/6 και φ2=5π/6, που δεν καλύπτω. Για τούτο τα λένε στρεφόμενα γιατί μπορείς να τα στρίψεις ( και να αλλάξεις τους δείκτες ).
    Σκεφτείτε και το δεύτερο.

    Τέταρτον: Σχετικά με το παράδειγμα του σχήματος 1.38.
    Δεν είναι τα συμπεράσματα του καλού μου φίλου Θρασύβουλου στα οποία διαφωνώ αλλά ότι ο ίδιος τα υποσκάπτει με λάθος επιχειρήματα.
    Οι περιγραφές της φυσικής είναι επιστημονικές όχι όταν δεν σχετικοποιούν τις έννοιες και τα μεγέθη αλλά όταν δίνουν την απάντηση στο πως σχετίζονται .
    Η κίνηση, η μετατόπιση, η θέση , η ορμή , η δύναμη, η ενέργεια είναι σχετικές και έχουν τιμές που υπολογίζονται διαφορετικά ανάλογα με τον παρατηρητή. Αν ξέρουμε όμως τι βλέπει ο ένας παρατηρητής τότε βρίσκω πως πρέπει να το πεί ο άλλος.
    Το φαινόμενο είναι ένα , οι περιγραφές είναι διαφορετικές.
    Η αναλυτική δυναμική περιγραφή εξαρτάται από τον παρατηρητή όσο ακριβώς εξαρτάται και η κινητική ή η ενεργειακή.
    Βρίσκομαι στο 38ο 4΄ 52,3” Βόρειο και 22ο 37΄9,7” Ανατολικό και κερνάω ρακόμελο στο τζάκι.
    Αν δεν μπορείτε να βρείτε πως να έρθετε με βάση την περιγραφή. Να το πω κι αλλιώς Αθανασοπούλου 9Α Ξυλόκαστρο Κορινθία. Καλύτερη περιγραφή για οδηγό που θα έρθει για παρέα ( όχι όμως για το Google Earth)
    Θρασύβουλε το ελκτικό κέντρο είναι ένα. Η περιγραφή του διανύσματος θέσης διαφέρει. Αλλά πες μου τη μια να σου την άλλη.
    Πες μου την επιτάχυνση του παρατηρητή σε σχέση με τον αδρανειακό και θα σου πω την άλλη. Όχι μόνο οι λύσεις αλλά και οι διαφορικές εξαρτώνται από τον παρατηρητή ( για αδρανειακούς παρατηρητές αλλάζουν μόνο οι αρχικές συνθήκες αλλά για μη αδρανειακούς…)
    Οι διαφορικές και τα δυναμικά είναι περιγραφές δυνατές μεν, περιγραφές δε. Δεν είναι της φύσης πράγματα αυτά …είναι ανθρώπινες περιγραφές. Σχετικές με το σύστημα που επιλέγεις
    Και οι δυνάμεις και οι ενέργειες σχετικές περιγραφές…

    Τέταρτο :
    Ο Θρασύβουλος όμως στέλνει ένα μήνυμα. Υπάρχουν περιπτώσεις άμεσου κινδύνου…
    Όταν φυτρώνουν μπαομπάπ κάθε καθυστέρηση μπορεί να είναι καταστροφική.
    Τα δικά μας όμως τα μπαομπάπ ( ο άμεσος κίνδυνος πάει να πει ) δεν είναι η πρόσθεση εκεί που δεν υπάρχει ….Ο κίνδυνος που ελλοχεύει είναι η αφαίρεση όσων ακόμα υπάρχουν.
    Ας ξαναγράψουμε ότι δεν είναι καλά γραμμένο. ας ξαναπούμε ότι δεν είναι καλά ειπωμένο αλλά τώρα … αύριο ίσως είναι αργά.

    Permalink Απάντηση από τον/την Θρασύβουλος Μαχαίρας στις 3 Ιανουάριος 2013 στις 1:40
    Σου χρωστάω Γιάννη και κάτι άλλο:
    Όταν λες Γιάννη ότι το ένα σώμα κάνει α.α.τ., νομίζω ότι το λες γιατί βρήκες ότι κάνει μια κίνηση με εξίσωση κίνησης που είναι α.α.τ.. Το δικαίωμα όμως να λες τέτοια Γιάννη το βρήκες από τη διαφορική που έλυσες. Ναι ή όχι;
    Όταν λες Γιάννη ότι το άλλο σώμα κάνει α.α.τ., νομίζω ότι το λες γιατί βρήκες ότι κάνει μια κίνηση με εξίσωση κίνησης που είναι α.α.τ.. Το δικαίωμα όμως να λες τέτοια Γιάννη το βρήκες από τη διαφορική που έλυσες. Ναι ή όχι;
    Ποιος σου δίνει το δικαίωμα να τις προσθέσεις για να βρεις τί κάνει το κέντρο μάζας αν δε μοντάρεις διαφορική για το Κ.Μ. και αν δε σου δώσει η λύση της διαφορικής το δικαίωμα να μιλάς για προσθέσεις, συνθέσεις ή επαλληλίες;
    Είσαι βέβαιος Γιάννη ότι το C.M. κάνει πάντα το χ1+χ2 των δύο τμημάτων του; Μήπως πήρες αυτό το δικαίωμα από την αρχή της ανεξαρτησίας των κινήσεων;

    Και άντε και πήρες το δικαίωμα και βρήκες το σωστό…
    Δώσε μου σε παρακαλώ την τελική εξίσωση κίνησης για όποιο υλικό σημείο ή για όποιο C.M. θέλεις.
    Θα είναι σύνθεση α.α.τ. αν ΕΣΥ δεν αφήσεις ανεκτέλεστες προσθέσεις;
    Η συνέπεια και η αυστηρότητα των Μαθηματικών νομίζω ότι με εξωθεί σε αυτήν την αντίρρηση:
    Μετά από πράξεις μου δίνεις ότι η εξίσωση κίνησης του C.M είναι π.χ. (βάλε όποια θες στη θέση της) χ=5ημ2t.
    Πού ξέρω από πού προήλθε αυτό και γιατί να υποχρεώνομαι να ξέρω ότι εσύ πρόσθεσες και ξαναπρόσθεσες παρατηρητές και χιλιάδες τριγωνομετρικές συναρτήσεις; Και γιατί υποχρεώνομαι με όρους Φυσικής να ξέρω ότι το 1+1-7+25-18+……-……..+…….-……….= το είπες 2 και γιατί να υποχρεώνομαι να το διδάξω ως πρόσθεση με διαστροφικές διαθέσεις;
    Το χ=5ημ2t είναι για μένα χ=5ημ2t αδιαφορώντας για τον τρόπο που το έβγαλες.
    Από δω και πέρα θα κάνω διδασκαλία και Φυσική. Αλλιώς ας κάνουμε Φυσική του τρόπου λύσης και ας μαθαίνουμε στα παιδιά πώς να κάνουνε προσθέσεις με φυσικά κομψοτεχνήματα της χτεσινής μας μέρας

    Ή μήπως θέλεις Γιάννη να λέει ο κάθε Φυσικός ό,τι του γουστάρει; Κοίτα
    -Η χ=5ημ2t είναι σύνθεση (υπέρθεση, επαλληλία, πες το όπως θες) 2 α.α.τ. θα πει ο ένας Φυσικός και θα πάρει τα παιδάκια της τάξης να τους διδάξει 2 α.α.τ. και θα τους μαθει να λύνουν αυτή την σύνθεση με πέντε τρόπους
    -Η χ=5ημ2t είναι σύνθεση (υπέρθεση, επαλληλία, πες το όπως θες) 10000000000000000000000000000000000002 α.α.τ. θα πει ο άλλος Φυσικός… και θα μάθει στα παιδάκια να βγάζουνε τα μάτια τους
    Αν αυτή την αοριστία θες και επιδιώκεις τη δέχομαι…
    Γιάννη ή παίζουμε με ανεκτέλεστες προσθέσεις ή κάνουμε Φυσική των εννοιών, των ορισμών και της αυστηρότητας. Θέλεις Φυσική με αυστηρότητα και οικονομία λόγων ή θες μια σπάταλη φλύαρη Φυσική που μιλάει για όλα αλλά δεν ορίζει τίποτε.
    Θέλεις Φυσικούς που ασκησιοκατασκευάζουνε προσθέσεις και τις κάνουνε Φυσική για να μπερδέψουνε τα παιδιά καμαρώνοντας ότι κάτι δήθεν τους μαθαίνουνε ή μια διδασκαλία που θα συνειδητοποιεί τα όριά της, τις αντοχές της και τον εαυτό της; …
    Τί θες; Να συμβιβαστούμε μαθαίνοντας στα παιδιά να προσθέτουνε με ανωμαλία και αλλοπρόσαλλα πράγματα ή να έχουμε θυμό μέσα μας που δε τους μάθουμε υδροδυναμική, αεροστατική, κβαντομηχανική, σχετικότητα, οπτική, θερμοδυναμική, …
    Είναι δυνατό να συμβιβαστώ με το ότι χάσαμε τη Φυσική μας, για να υπερασπίζουμε ανεκτέλεστες προσθέσεις της ασκησιολογίας μας…
    Η 1.7Α παράγραφος είναι μια άκρατη ασκησιολογία την οποία συντηρούμε αδικαιολόγητα… Είναι ένα χάλι μιας ανύπαρκτης Φυσικής.

    Γιάννη όταν λέμε επαλληλία ή σύνθεση ή όπως αλλιώς θες πες το, εννοούμε τη διαδικασία λύσης ενός προβλήματος που εκμεταλλεύεται εκείνον το ΜΟΝΑΧΙΚΟ ΜΑΥΡΟ που έλυσε τη διαφορική για όλους τους άλλους παρατηρητές που μετά ξεχάσανε τη «θυσία» του;
    Τελικά επαλληλία είναι η διαδικασία που ξεχνά ότι Φυσική δε γίνεται με τα χ1+χ2+χ3+… των χιλιάδων παρατηρητών που δε λένε τίποτε αν δε στρωθούνε κάτω να λύσουνε διαφορικές ή είναι η ουσία μιας εξίσωσης κίνησης που τιμά τη λύση της διαφορικής;

  2. Permalink Απάντηση από τον/την Κυριακόπουλος Γιάννης στις 3 Ιανουάριος 2013 στις 14:17
    Δημήτρη συμφωνώ σε όλα εκτός από τα του ελκτικού κέντρου που νομίζω ότι έχει δίκιο.
    Μου είχε γράψει παλιότερα να αποφύγω διεγέρτη στο άκρο ελατηρίου διότι προκαλεί εννοιολογικές συγχύσεις και τώρα κατάλαβα τι εννοεί. Ωραίο το:
    Δεν μπορεί η επιλογή των άριστων να καθορίζει το περιεχόμενο των σπουδών στο Λύκειο . Πλήρης αποσύνδεση με όποιο κόστος. Τελεία και παύλα. ( Διότι από τον διεφθαρμένο θα φυλαχτώ από ένα πλήθος αμαθών δεν γίνεται )

    Permalink Απάντηση από τον/την Κυριακόπουλος Γιάννης στις 3 Ιανουάριος 2013 στις 14:26
    Θρασύβουλε φυσικά ο γνωστός ορισμός του Κ.Μ. απορρέει από την απάιτησή μας να ικανοποιεί την Δ.Ε. όταν στη θέση της δύναμης τεθεί η συνισταμένη των εξωτερικών δυνάμεων. Γραμμική και η Δ.Ε. γραμμική και η σχέση x=(Σmi.xi)/Σmi .
    Αυτές φυσικά μου δίνουν την δυνατότητα της υπέρθεσης που αναφέρω. Εκτός αν υπονοείς κάτι άλλο.
    Οι όποιες υπερθέσεις πριν προταθούν πρέπει να ελεγχθούν μαθηματικά. Αν δεν συμφωνούν με Δ.Ε. που βγαίνουν από άλλη οδό έχουν χάσει από χέρι. Αν εννοείς αυτά προσυπογράφω.
    Για τις ανεκτέλεστες προσθέσεις συνεχίζω αλλά αφού γράψω σε word πρώτα.

    Permalink Απάντηση από τον/την Σαράντος Οικονομίδης στις 3 Ιανουάριος 2013 στις 14:38
    Καλημέρα σας.
    Πράγματι Ευάγγελε στο πρόβλημα των πολλών σωματιδίων εντός όγκου V (π.χ δομικοί λίθοι ενός στερεού, νουκλεόνια σε βαρείς πυρήνες κλπ.). Στις περιπτώσεις αυτές υποθέτουμε ότι οι ιδιότητες του συστήματος δεν εξαρτώνται από τον όγκο αλλά για απλούστευση θεωρούμε ότι ο όγκος είναι κυβικού σχήματος δηλαδή V=L3 και οι συνοριακές συνθήκες αναφέρονται στα άκρα του όγκου, αλλά στο τέλος των υπολογισμών παίρνουμε τον όγκο να τείνει στο άπειρο αφού είναι πολύ μεγάλος και η περιγραφή είναι ανεξάρτητη από την τιμή των κυματοσυναρτήσεων στα άκρα του.
    Η επιλογή στις περιπτώσεις αυτές είναι οι λεγόμενες περιοδικές συνοριακές συνθήκες υπό την προυπόθεση ότι και ο αριθμός των σωματιδίων να τείνει στο άπειρο. Το λεγόμενο θερμοδυναμικό όριο.
    Αλλά εγώ αναφέρθηκα στις μεθόδους πολλές από τις οποίες εγώ δεν γνωρίζω, ανεξάρτητα από τις όποιες συνοριακές συνθήκες και οι οποίες σχετίζονται με την επαλληλία.
    Δημήτρη λες:
    Το δικό μου πρόβλημα εντοπίζεται στην ψυχοφθόρα και καταστροφική σύνδεση της Δευτεροβάθμιας με την εισαγωγή στην Ιατρική Αθήνας και την Σχολή Ικάρων.
    Δεν μπορεί το μέγεθος των κόκκων της σίτας να κανονίσει τι θα μαγειρέψω .
    Η πρόταση είναι απλή:
    Δεν μπορεί η επιλογή των άριστων να καθορίζει το περιεχόμενο των σπουδών στο Λύκειο . Πλήρης αποσύνδεση με όποιο κόστος. Τελεία και παύλα. ( Διότι από τον διεφθαρμένο θα φυλαχτώ από ένα πλήθος αμαθών δεν γίνεται )
    -Δε νομίζω ότι είναι δυνατόν να γίνει αυτό τουλάχιστον στην τελευταία τάξη του λυκείου. (Νομίζω δεν συμβαίνει πουθενά). Αν συνέβαινε αυτό θα είχαμε άλλο ένα έτος ή άλλα ακόμα χειρότερα , να μη διδάσκονται καθόλου φυσική κατεύθυνσης. Θεωρώ όμως ότι η επιλογή πρέπει να είναι του μαθητή και όχι να κάνει φυσική κατεύθυνσης για να γίνει οικονομολόγος.
    Η γενική παιδεία θα έπρεπε να εξασφαλίζει τον απαραίτητο εγγραμματισμό.

    Permalink Απάντηση από τον/την Θρασύβουλος Μαχαίρας στις 3 Ιανουάριος 2013 στις 14:58
    Σαράντο δεν είπα να φύγει η 1.7 . Εγώ είπα ότι πρέπει να δούμε αν η 1.7Α όπως διατυπώνεται και διδάσκεται είναι σωστή ή όχι.
    Τώρα αν πάμε σε αυτά που λες για τους ανεξάρτητους ταλαντωτές θα σου πω ακριβώς αυτά που είπα και στο Γιάννη για το C.M.
    Αφού είναι ανεξάρτητοι εξέτασέ τους ως ανεξάρτητους. Τον έναν στην Αλεξανδρούπολη και τον άλλο στην Γαύδο. Το Κ.Μ. γιατί να το ανακατέψω;
    Και άντε και το ανακάτεψα τί θα πω; Ότι είναι χ1+χ2;
    Και άντε και το είπα και όλα μέχρι εδώ είναι σωστά, θα πρέπει να δώσω και την ΤΕΛΙΚΗ εξίσωση του Κ.Μ. Ναι ή όχι; Δεν πρέπει να δώσω την τελική εξίσωση;
    Θα τη δώσω ως 2ημ7t+3ημ7t και θα την πω επαλληλία ή θα κάνω την πρόσθεση και θα πω 5ημ7t;
    Και το ερώτημά μου συνεχίζεται ακριβώς με τα ίδια λόγια που είπα και στο Γιάννη
    «…..Θα είναι σύνθεση α.α.τ. αν ΕΣΥ δεν αφήσεις ανεκτέλεστες προσθέσεις;
    Η συνέπεια και η αυστηρότητα των Μαθηματικών νομίζω ότι με εξωθεί σε αυτήν την αντίρρηση:
    Μετά από πράξεις μου δίνεις ότι η εξίσωση….»

    Τα ερώτημά μου Σαράντο είναι:
    «Υπάρχει φυσικό φαινόμενο όπου η ΤΕΛΙΚΗ εξίσωση κίνησης ενός υλικού σημείου να μπορεί να θεωρηθεί σύνθεση α.α.τ. με ίδια συχνότητα και ίδια διεύθυνση; Υπάρχει ΤΕΛΙΚΗ εξίσωση κίνησης που θα επιτρέψει να τη θεωρήσουμε σύνθεση α.α.τ. ίδιας συχνότητας και ίδιας διεύθυνσης;»
    Αυτό το ερώτημα μας φέρνει άμεσα αντιμέτωπους και με ένα άλλο ερώτημα:
    «Στην εξίσωση κίνησης χ=2ημ5t+3συν5t+4ημ8t πόσες επαλληλίες μπορεί να δει, αν θελήσει να δει, ένας Φυσικός; Υπάρχει όριο στο τί θα θεωρήσει ως επαλληλία ή όχι;»
    Γιατί μου λες για τα quark και τους συντονισμούς τους ή τις συμπεριφορές σωματιδίων; Είναι α.α.τ.;
    Υπάρχουν και τα εναλλασσόμενα όπου κάνουμε σύνθεση ίδιας συχνότητας. Αλλά το πρόβλημά μου δεν είναι αυτό Σαράντο.
    Όσο δε αφορά τους συνεζευγμένους νομίζω ότι καμιά φορά τα πράγματα είναι τόσο συνεζευγμένα που δεν είναι πάντα εύκολο να τα ξεχωρίσει το Κ.Μ.
    Permalink Απάντηση από τον/την Σαράντος Οικονομίδης στις 3 Ιανουάριος 2013 στις 15:54
    Καλημέρα Θρασύβουλε. Έτσι όπως το θέτεις συμφωνώ. Για μένα όμως το ζήτημα για τη λυκειακή φυσική όπως έχω αναφέρει και παλιότερα είναι το τι αξιολογούμε στη φυσική (έννοιες κλειδιά, διαδικασίες, σχέσεις με εφαρμογές στην τεχνολογία και το περιβάλλον, αξίες, στάσεις, επίλυση προβλημάτων που έχουν νόημα για τους μαθητές στο εργαστήριο με υποθέσεις, σχεδιασμό πειραμάτων και επεξεργασία δεδομένων) και όχι ή ύλη αυτή καθεαυτή. Νομίζω ότι σε αυτά θα πρέπει να εστιάσουμε και όχι στην κατά τη γνώμη μου λεπτομέρεια που συζητάμε καιρό τώρα. Να βάλουμε τα πράγματα σε μια σειρά και να έχουμε μια συγκεκριμένη τεκμηριωμένη πρόταση αφού συμφωνήσουμε στα βασικά όπως είπε και ο Δημήτρης ο Γκενές.
    Στα ερώτηματά σου:
    «Υπάρχει φυσικό φαινόμενο όπου η ΤΕΛΙΚΗ εξίσωση κίνησης ενός υλικού σημείου να μπορεί να θεωρηθεί σύνθεση α.α.τ. με ίδια συχνότητα και ίδια διεύθυνση; Υπάρχει ΤΕΛΙΚΗ εξίσωση κίνησης που θα επιτρέψει να τη θεωρήσουμε σύνθεση α.α.τ. ίδιας συχνότητας και ίδιας διεύθυνσης;»
    Η απάντησή μου είναι όχι αατ αλλά ατ ΝΑΙ. Θεωρώ όμως ότι πρόκειται για λεπτομέρεια.
    Permalink Απάντηση από τον/την Κυριακόπουλος Γιάννης στις 3 Ιανουάριος 2013 στις 16:03
    Οι ανεκτέλεστες προσθέσεις.
    Θρασύβουλε μου γράφεις:
    Γιάννη ή παίζουμε με ανεκτέλεστες προσθέσεις ή κάνουμε Φυσική των εννοιών, των ορισμών και της αυστηρότητας. Θέλεις Φυσική με αυστηρότητα και οικονομία λόγων ή θες μια σπάταλη φλύαρη Φυσική που μιλάει για όλα αλλά δεν ορίζει τίποτε.
    Θέλεις Φυσικούς που ασκησιοκατασκευάζουνε προσθέσεις και τις κάνουνε Φυσική για να μπερδέψουνε τα παιδιά καμαρώνοντας ότι κάτι δήθεν τους μαθαίνουνε ή μια διδασκαλία που θα συνειδητοποιεί τα όριά της, τις αντοχές της και τον εαυτό της; …
    Τί θες; Να συμβιβαστούμε μαθαίνοντας στα παιδιά να προσθέτουνε με ανωμαλία και αλλοπρόσαλλα πράγματα ή να έχουμε θυμό μέσα μας που δε τους μάθουμε υδροδυναμική, αεροστατική, κβαντομηχανική, σχετικότητα, οπτική, θερμοδυναμική, …
    Είναι δυνατό να συμβιβαστώ με το ότι χάσαμε τη Φυσική μας, για να υπερασπίζουμε ανεκτέλεστες προσθέσεις της ασκησιολογίας μας…
    Τι απάντηση φαντάζεσαι ότι θα δώσω; Φυσικά τα ερωτήματά σου είναι ρητορικά. Είσαι από τους πρώτους που «κράζουν» το χάλι δημοσία αλλά έχουμε πολλοί συμφωνήσει, καταγγείλει, αντιπροτείνει. Η κοινοποίησή τους σε διδάσκοντες παιδιά και γονείς είναι μεγάλη υπηρεσία του δικτύου. Ο Διονύσης δεν έχει προσφέρει μόνο με τις ασκήσεις του αλλά και με την δημιουργία του ylikonet.

    Πάμε σε ανεκτέλεστες προσθέσεις. Θα προσπαθήσω να μη μιλήσω γενικά.
    Συνέχεια σε pdf

    Permalink Απάντηση από τον/την Κυριακόπουλος Γιάννης στις 3 Ιανουάριος 2013 στις 16:06
    Θρασύβουλε και Σαράντο δεν σας αγνοώ αλλά έγραφα όση ώρα σχολιάζατε.
    Θα σας διαβάσω τώρα.

  3. Permalink Απάντηση από τον/την Θρασύβουλος Μαχαίρας στις 3 Ιανουάριος 2013 στις 16:37
    Και γω Γιάννη δεν αγνοώ κανέναν αλλά δεν προλαβαίνω. Προσπαθώ να απαντήσω και στο Βαγγέλη και σε σένα αλλά…
    (Έδωσες Γιάννη και έμφαση στις «εξάρσεις μου» !!! Πλάκα κάνω γιατί δε τα είπα με καμιά διάθεση εντυπωσιασμού, αλλά αγανάκτησης για τον εαυτό μου που αφού χαλάει ασκήσεις τέλειες που παίρνω από το δίκτυο τις διδάσκει κομμένες και ραμένς στα μέτρα του σχολικού. Αν τις δεις θα σε πιάσει το παράπονο)
    Τώρα θα απαντήσω σε λίγα από όσα σωστά έθεσε ο Δημήτρης και δεν ξέρω αν θα προλάβω να κάνω και άλλη ανάρτηση μέχρι το βράδυ
    ……………………………………
    …………………………………………………………………
    Γεια σου Δημήτρη
    Συμφωνώ σε αρκετά από όσα λες αλλά σε κάποια σημεία έχω και τις αντιρρήσεις μου.
    Για να ξεφύγουμε από το μονότονο της 1.7Α
    Λες:
    «….Θρασύβουλε το ελκτικό κέντρο είναι ένα. Η περιγραφή του διανύσματος θέσης διαφέρει. Αλλά πες μου τη μια να σου την άλλη.
    Πες μου την επιτάχυνση του παρατηρητή σε σχέση με τον αδρανειακό και θα σου πω την άλλη. Όχι μόνο οι λύσεις αλλά και οι διαφορικές εξαρτώνται από τον παρατηρητή ( για αδρανειακούς παρατηρητές αλλάζουν μόνο οι αρχικές συνθήκες αλλά για μη αδρανειακούς…)
    Οι διαφορικές και τα δυναμικά είναι περιγραφές δυνατές μεν, περιγραφές δε. Δεν είναι της φύσης πράγματα αυτά …είναι ανθρώπινες περιγραφές. Σχετικές με το σύστημα που επιλέγεις
    Και οι δυνάμεις και οι ενέργειες σχετικές περιγραφές…»

    Είπα πουθενά Δημήτρη ότι η πραγματικότητα είναι αποκλειστικότητα κάποιου; Νομίζω ότι και σε αυτή τη συζήτηση τόνισα ότι ο κάθε παρατηρητής θα δώσει τη «δική του αλήθεια» η οποία θα περιγράψει εξίσου καλά το φαινόμενο.
    Υπάρχουν όμως και διδακτικές ή έστω ατομικές επιλογές που θέλουν ξεκαθάρισμα.
    1) Οι δυνάμεις που θα χρησιμοποιήσουμε στη λύση ενός προβλήματος θα είναι (για να χρησιμοποιήσω έκφραση του σχολικού Α΄ Λυκείου) δυνάμεις που προέρχονται από επαφές και πεδία ή θα είναι δυνάμεις που προέρχονται από επαφές, πεδία και μη αδρανειακά συστήματα;
    2) Οι ορισμοί μας έχουν δομηθεί και είναι έτοιμοι και για τις δύο προηγούμενες κατηγορίες «πηγών» δυνάμεων ή θα γίνει μπάχαλο αν επιχειρήσουμε να ανακατέψουμε πράγματα;
    Απολογούμενος «διαμαρτύρομαι»:
    1η διαμαρτυρία:
    Μου λες Δημήτρη, «πες μου» (Θρασύβουλε) να σου πω… Και μετά πάλι «πες μου» (Θρασύβουλε) να σου πω….
    Και γω θα σου πω, δε σου λέω τίποτε. Κάνε μόνος σου Φυσική και παρουσίασε την εξίσωση κίνησης της φυσικής που έκανες. (Καλαμπούρι κάνω Δημήτρη μη το παρεξηγήσεις). Εννοώ με αυτό ότι Φυσική κάνει ο κάθε παρατηρητής ΤΕΛΙΚΑ μόνος του, έστω και αν χρησιμοποίησε πληροφορίες από άλλους παρατηρητές.
    2η διαμαρτυρία:
    Εγώ για τη λύση της κίνησης του σχήματος 1.34 σελίδα 25 του σχολικού χρησιμοποίησα παρατηρητή που βρίσκεται στο έδαφος και βλέπει το τραπέζι και το σώμα να κουνιούνται. Τί να πω Δημήτρη στον εαυτό μου για τις δυνάμεις που δρουν στο σώμα;
    Θα πω υπάρχει το βάρος του η Ν από το τραπέζι που εξουδετερώνονται και οι δυνάμεις των δύο ελατηρίων.
    Τελικά Δημήτρη για να περιγράψω την κίνηση είχα ΜΟΝΟ δύο δυνάμεις ελατηρίων.
    α) Από πού να βγάλω διεγέρτη;
    β) Ποιος ακουμπά το σώμα περά από τα δύο ελατήρια;
    γ) Από πού προέρχεται ο διεγέρτης και ποια μορφή έχει;
    δ) Πού είναι τα σταθερά ελκτικά κέντρα όταν κουνιούνται όλα;
    ε) Ποιες είναι οι δυναμικές ενέργειες και από πού να τις μετρήσω;
    Τελικά Δημήτρη θέλω να σου πω με όλα αυτά ότι ο κάθε ένας που θα πάει να λύσει ένα πρόβλημα δεν είναι και τόσο ελεύθερος να λέει και να κάνει ότι θέλει, αν πρέπει να προφυλάξει και τους ορισμούς και τη συνέπεια… Ούτε τον αθωώνει στο χειρισμό των ορισμών το να περιμένει να του δώσουνε πληροφορίες άλλοι παρατηρητές
    Το ελκτικό κέντρο Δημήτρη δεν είναι ένα συγκεκριμένο σημείο για μένα που κάθομαι στο έδαφος και παρατηρώ και ούτε θέλω να χαλάσω τον ορισμό του ελκτικού κέντρου.

    Permalink Απάντηση από τον/την Θρασύβουλος Μαχαίρας στις 4 Ιανουάριος 2013 στις 1:19
    Ξαναδίνω την ανάρτησή μου καλύτερα δουλεμένη. Και μιας και δεν έχει κάνει ανάρτηση στο θέμα αυτό άλλος ίσως προλάβω κάποιες παρανοήσεις…
    Γεια σου Γιάννη. Σε ευχαριστώ για το word που μου έστειλες. Το χρησιμοποίησα για να γράψω την απάντησή μου…
    Συνημμένα:
    .pdf .pdf, 115 KB

    Permalink Απάντηση από τον/την Κορφιάτης Ευάγγελος στις 4 Ιανουάριος 2013 στις 13:15
    Καλημέρα συνάδελφοι.
    Ίσως να φανώ κουραστικός και σχολαστικός.
    Θεωρώ ότι στην παρούσα συζήτηση έχουν ακουστεί πολλές ενδιαφέρουσες απόψεις.
    Θεωρώ επίσης ότι η συζήτηση έχει ξεφύγει από τον αρχικό της στόχο.
    Θα το επαναλάβω ακόμη μια φορά.
    Τι ακριβώς σημαίνει η φράση « το σώμα κάνει δύο κινήσεις (ανεξάρτητες ή όχι);
    Προσωπικά θεωρώ ότι δεν σημαίνει τίποτα.
    Νομίζω ότι πρέπει να κάνουμε μια μικρή στάση, να αφήσουμε προς στιγμή την παράγραφο 1.7 και να επανατοποθετήσουμε το πρόβλημα.
    Διαφορετικά κυνηγάμε την ουρά μας.
    Χρειαζόμαστε έναν ορισμό.
    Ξεκινάω από τα βασικά.
    Υποθέτω γνωστές τις έννοιες χώρος και χρόνος και τις ιδιότητές τους.
    Η έννοια κίνηση είναι έννοια σχετική. Ορίζεται ως προς ένα σύστημα αναφοράς.
    Ένα σώμα λέμε ότι κινείται ως προς ένα σύστημα αναφοράς όταν αλλάζει τουλάχιστον μια από τις συντεταγμένες του.
    Οι εξισώσεις που δίνουν τις συντεταγμένες του συναρτήσει του χρόνου ονομάζονται εξισώσεις κίνησης.
    Ας δοκιμάσουμε να ορίσουμε το παρακάτω:
    Ένα σώμα εκτελεί περισσότερες από μια κινήσεις όταν ……
    Προσωπικά δεν βρίσκω ένα αυτοσυνεπή ορισμό.
    Αν συμμερίζεστε τον προβληματισμό μου θέλω έναν αυστηρό ορισμό.
    Δεν θέλω παράδειγμα.
    Permalink Απάντηση από τον/την Κυριακόπουλος Γιάννης στις 4 Ιανουάριος 2013 στις 14:20
    Η έκφραση «Το υλικό σημείο Γ εκτελεί δύο κινήσεις» γίνεται αντιληπτή από εμένα ως:
    «Το Γ κινείται ως προς το σύστημα αναφοράς παρατηρητή Β (κίνηση 1). Ο παρατηρητής Β κινείται ως προς το σύστημα παρατηρητή Α (κίνηση 2).» Λέμε ότι ο το Γ εκτελεί ταυτόχρονα τις κινήσεις 1 και 2.
    Η μετατόπιση του σημείου Γ ως προς το Α είναι ίση με το διανυσματικό άθροισμα της μετατόπισης του Γ στο σύστημα αναφοράς του Β και της μετατόπισης του Β (προσοχή του Β όχι του Γ) στο σύστημα αναφοράς του Α.
    Η αλήθεια της παραπάνω πρότασης εύκολα φαίνεται και μας επιτρέπει να βρίσκουμε τη θέση του Γ εύκολα.
    Βρίσκουμε τη μετατόπιση του Β. Βρίσουμε τη μετατόπιση του Γ ως προς τον Β και προσθέτουμε τα δύο διανύσματα.
    Το έχω γράψει στην παρουσίασή μου αναλυτικότερα (και με παραδείγματα).

    Permalink Απάντηση από τον/την Κορφιάτης Ευάγγελος στις 4 Ιανουάριος 2013 στις 14:51
    Γιάννη καλημέρα. Γράφεις ότι:
    «Η έκφραση «Το υλικό σημείο Γ εκτελεί δύο κινήσεις» γίνεται αντιληπτή από εμένα ως:
    «Το Γ κινείται ως προς το σύστημα αναφοράς παρατηρητή Β (κίνηση 1).
    Ο παρατηρητής Β κινείται ως προς το σύστημα παρατηρητή Α (κίνηση 2).» Λέμε ότι ο το Γ εκτελεί ταυτόχρονα τις κινήσεις 1 και 2.»
    Θα μου επιτρέψεις να επαναδιατυπώσω την άποψή σου.
    Ένα υλικό σημείο Γ εκτελεί δύο κινήσεις αν υπάρχουν δύο συστήματα αναφοράς Α και Β τα οποία βρίσκονται σε σχετική κίνηση και το Γ κινείται ως προς το Α.
    Ο ορισμός είναι αυτοσυνεπής και δεν επιδέχεται αντίρρηση
    Αν έχω καταλάβει σωστά τον ορισμό, τότε μπορώ να θεωρήσω ότι οποιοδήποτε υλικό σημείο εκτελεί 23 κινήσεις.
    Νομίζω ότι το πραγματικό ερώτημα είναι άλλο:
    ¨Ένα υλικό σημείο κινείται ως προς ένα σύστημα αναφοράς Α και ένα σύστημα αναφοράς Β κινείται ως προς το Α. Αν γνωρίζω τον τρόπο κίνησης του Γ ως προς το Α και του Β ως προς το Α, με ποιο τρόπο θα βρω τον τρόπο κίνησης του Γ ως προς το Β;
    Permalink Απάντηση από τον/την Κυριακόπουλος Γιάννης στις 4 Ιανουάριος 2013 στις 15:03
    Αν κατάλαβα καλά Βαγγέλη γνωρίζεις τη μετατόπιση του Γ ως προς Α και του Β ως προς το Α.
    Η μετατόπιση του Γ ως προς Α είναι το διανυσματικό άθροισμα της μετατόπισης του Β ως προς Α και της μετατόπισης του Γ ως προς Β. Η γνώση των δύο διανυσμάτων μας επιτρέπει τον υπολογισμό του τρίτου.
    Εκτός αν άλλο εννοείς.

    Permalink Απάντηση από τον/την Κορφιάτης Ευάγγελος στις 4 Ιανουάριος 2013 στις 15:08
    Όχι Γιάννη δεν ενοώ άλλο. Δεν υπάρχει περίπτωση να διαφωνήσουμε εκεί.
    Εφιστώ όμως την προσοχή σου στην επαναδιατύπωση του ορισμού.
    Ένα υλικό σημείο Γ εκτελεί δύο κινήσεις αν υπάρχουν δύο συστήματα αναφοράς Α και Β τα οποία βρίσκονται σε σχετική κίνηση και το Γ κινείται ως προς το Α.
    Πάντα υπάρχουν όχι 2 αλλά 23 συστήματα αναφοράς.

    Permalink Απάντηση από τον/την Κυριακόπουλος Γιάννης στις 4 Ιανουάριος 2013 στις 15:25
    Φυσικά. Αν βρεις 23 παρατηρητές που ο Α θα βλέπει τον Β , ο Β τον Γ , ο Γ τον Δ …. , ο Ψ τον Ω τότε ο Α θα βλέπει τη μετατόπιση του Ω. Η τελευταία είναι διανυσματικό άθροισμα 23 διανυσμάτων.
    Τώρα αν σε εξυπηρετεί η ανάλυση είναι άλλο θέμα.
    Το πρόβλημα που κρύβει Η απορία της μαθήτριας δεν λύνεται ευκολότερα με σύνθεση κινήσεων φυσικά.
    Υφίσταται όμως η σύνθεση.

    Permalink Απάντηση από τον/την Κορφιάτης Ευάγγελος στις 4 Ιανουάριος 2013 στις 16:31
    Ακολουθώ τον ορισμό που έδωσες και προσπαθώ να λύσω το πρόβλημα της οριζόντιας βολής.
    Θεωρώ έναν αδρανειακό παρατηρηστή (Α) που κινείται με την αρχική ταχύτητα της πέτρας.
    Χρησιμοποιώ τους μετασχημτισμούς Γαλιλαίου ( αυτοί είναι πράγματι αρχή της Φυσικής).
    Μετασχηματίζοντας τις ταχύητες βρίσκω ότι η αρχική ταχύτητα της πετρας στο σύσημα του Α είναι 0.
    Μετασχηματίζω τις δυνάμεις και βρίσκω ότι η δύναμη που δέχεται η πέτρα είναι mg.
    Λύνω το πρόβλημα στο σύστημα του Α και μεταφράζω στο σύστημα εργαστηρίου.
    Με αυτή την διαδισκσία συμφωνώ απολύτως.
    Σύνήθως όμως αυτό που κάνουμε είναι η λεγόμενη αρχή της ανεξαρτησίας των κινήσεων με την οποία διαφωνώ πλήρως.
    Ας προσπθήσουμε να λύσουμε το πρόβλημα της κίνσης φορτισμένου σωματιδίου σε ομογενές μαγνητικό πεδίο με αρχική ταχύτητα κάθετη στις δυναμικές γραμμές. Χρησιμοποιώ πάλι ένα παρατηρητή Α ο οποίος κινείται με την υο.
    Επομένως σύμφωνα με τον παρατηρητή Α το φορτισμένο σωματίδιο δεν έχει αρχική ταχύτητα.
    Για να λύσω το πρόβλημα στο σύστημα του Α θα πρέπει να βρω το μαγνητικό και το ηλεκτρικό πεδίο στο σύτημά του.
    Ας υποθέσουμε τώρα ότι έχουμε την διάτξη που περιγράφει ο Θρασύβουλος στο βιβλίο του με την εξέδρα που κινείται με εξίσωση x1=Αημ(ωt). Ζητάω την εξίσωση της απομάκρυσνης του σώματος από το ΄κρο του αριστερού ελατηρίου ( δηλαδή την εξίσωση κίνσης του σώμαος ως προς ένα παρατηρητή Ε που βρίσκεται στην εξέδρα).
    Λϋση 1
    Μελετάω την κινηση του υλικού σημείου Σ ως προς σύστημα εργαστηρίου (παρατηρητής Α)
    Γνωρίζω την κίνση του Ε ως προς τον Α. Αφαιρώντας διανύσματα θέσης βρίσκω την κίνση του Σ ως προς Ε
    Λύση 2
    Λύνω το πρόβλημα στον μη αδρανειακό πρατηρητή Ε.
    Ο Ε γνωρίζει ότι ο Α είναι αδρανειακός παρατηρητής. Μελετάει την κίνση του Α ως προς αυτόν και βρίσκει εξίσωση κίνησης -Αημ(ωt). Στις πραγματικές δυνάμεις προσθέτει την αδρανειακή εξίσωση και λύνει την ΔΕ.
    Έχω την εντύπωση ότο αν δεν χρησιμοποιήσουμε τρίτο παρατηρητή δεν υπάρχει άλλη εννοιολογικά σωτή λύση.

    Permalink Απάντηση από τον/την Θρασύβουλος Μαχαίρας στις 4 Ιανουάριος 2013 στις 18:28
    Γιάννη για να καταλάβω καλύτερα τί λες και για να απαντήσω πιο συγκεκριμένα υποστηρίζοντας τις θέσεις του Βαγγέλη, θα κωδικοποιήσω τη γνώμη σου.
    Λες:

    1) Ορισμός :
    «Υλικό σημείο Γ εκτελεί δύο κινήσεις ταυτόχρονα, όταν υπάρχει σύστημα αναφοράς Β ως προς το οποίο κινείται το Γ (κίνηση 1) και συγχρόνως υπάρχει και σύστημα αναφοράς Α ως προς το οποίο κινείται ο Β (κίνηση 2)»

    2) Διαδικασία εντοπισμού των δύο κινήσεων και υπολογισμού της θέσης του υλικού σημείου Γ:
    «Η αλήθεια του παραπάνω (ορισμού) εύκολα φαίνεται και μας επιτρέπει να βρίσκουμε τη θέση του Γ εύκολα. Βρίσκουμε τη μετατόπιση του Γ ως προς τον Β, τη μετατόπιση του Β ως προς τον Α, προσθέτουμε τα δύο διανύσματα και βρίσκουμε τη μετατόπιση του Γ ως προς τον Α.
    Στην παραπάνω διαδικασία υπάρχουν δύο προσθετέοι, άρα υπάρχουν δύο κινήσεις που γίνονται ταυτόχρονα»
    Λες Γιάννη τα παραπάνω όπως τα διατύπωσα; Ή κάπου δεν κατάλαβα καλά και διόρθωσέ με…
    Permalink Απάντηση από τον/την Κυριακόπουλος Γιάννης στις 4 Ιανουάριος 2013 στις 19:16
    Όχι δύο προσθετέοι, δύο παρατηρητές. Οι προσθετέοι μπορεί να είναι π.χ. περισσότεροι.
    Δύο παρατηρητές που ο ένας «βλέπει» την κίνηση του υπό μελέτην σώματος ως προς το δικό του σύστημα αναφοράς και ο άλλος την κίνηση του προηγούμενου παρατηρητή. Οι προσθετέοι μπορεί να γίνουν πολλοί αν π.χ. η κίνηση του σώματος ως προς τον παρατηρητή εκφράζεται με άθροισμα 2 όρων.
    Δεν χρησιμοποιώ δηλαδή τη δεύτερη φράση:
    Στην παραπάνω διαδικασία υπάρχουν δύο προσθετέοι, άρα υπάρχουν δύο κινήσεις που γίνονται ταυτόχρονα»
    Έχοντας λείψει για ώρες μελετώ το προηγούμενό σου σχόλιο ακόμα.
    Permalink Απάντηση από τον/την Θρασύβουλος Μαχαίρας στις 4 Ιανουάριος 2013 στις 19:27
    Γιάννη έχεις απόλυτο δίκιο. Οι προσθετέοι μπορεί να είναι περισσότεροι. Αν θες όμως δώσε μου αυτά που λες διορθώνοντας τα προηγούμενα που σου είπα.
    Δώσε μου κωδικοποιημένα αυτά που πιστεύεις με το εξής στυλ:
    1) Ορισμός
    …………………….
    2) Διαδικασία………………….
    Σε ταλαιπωρώ αλλά δε θα βγει άκρη αλλιώς. Έτσι νομίζω. Και όταν φτάσουμε να ξακαθαρίσουμε τί λες θα προσπαθήσουμε να ξεκαθαρίσουμε τί λέμε ο Βαγγέλης και εγώ…

  4. Permalink Απάντηση από τον/την Κυριακόπουλος Γιάννης στις 4 Ιανουάριος 2013 στις 19:50
    Σου έγραφα απάντηση στο σχόλιο επί 20 λεπτά και έκανα τη γκάφα να μην το γράψω αποθηκεύσω στο word.
    Διακοπή ρεύματος και …
    Απαντώ πάραυτα στο τελευταίο.

    Permalink Απάντηση από τον/την Κυριακόπουλος Γιάννης στις 4 Ιανουάριος 2013 στις 20:12
    Ο Σωκράτης άφηνε τους άλλους να μιλάνε και αναδεικνυόνταν τα λάθη τους από τοα λεγόμενά τους. Αυτό θα πάθω (και δεν με πειράζει καθόλου, το διασκεδάζω αντίθετα) αν σου απαντήσω έτσι.
    Διότι αν σου δώσω ορισμό που λέει ότι:
    «Υλικό σημείο Γ εκτελεί δύο κινήσεις ταυτόχρονα, όταν υπάρχει σύστημα αναφοράς Β ως προς το οποίο κινείται το Γ (κίνηση 1) και συγχρόνως υπάρχει και σύστημα αναφοράς Α ως προς το οποίο κινείται ο Β (κίνηση 2)»
    Θα μου πεις ότι με την ίδια λογική υπαρχόντων απείρων συστημάτων εκτελεί και τρεις κινήσεις. Οπότε πέφτω στην αντίφαση του να λέω ότι το πλήθος των κινήσεων είναι ταυτοχρόνως 2 και 3.
    Σε κάθε σύστημα αναφοράς μία κίνηση υπάρχει. Η έκφραση «εκτελεί δύο κινήσεις» είναι περίφραση. Σύντομη για να μην δίνουμε φράσεις-ραψωδίες.
    Το περιεχόμενο είναι αυτό που προανέφερα.
    Η έκφραση «Το υλικό σημείο Γ εκτελεί δύο κινήσεις» γίνεται αντιληπτή από εμένα ως:
    «Το Γ κινείται ως προς το σύστημα αναφοράς παρατηρητή Β (κίνηση 1). Ο παρατηρητής Β κινείται ως προς το σύστημα παρατηρητή Α (κίνηση 2).» Λέμε ότι ο το Γ εκτελεί ταυτόχρονα τις κινήσεις 1 και 2.
    Η μετατόπιση του σημείου Γ ως προς το Α είναι ίση με το διανυσματικό άθροισμα της μετατόπισης του Γ στο σύστημα αναφοράς του Β και της μετατόπισης του Β (προσοχή του Β όχι του Γ) στο σύστημα αναφοράς του Α.

    Μία είναι η βαρυτική δύναμη αλλά την αναλύουμε σε δύο αν και όταν μας εξυπηρετεί.
    Μία είναι η τριβή αλλά την αναλύουμε σε άξονες αν το επιλέξουμε.
    Σου έγραφα πριν ότι αντιλαμβάνομαι το επικίνδυνον της χρήσης της αρχής της επαλληλίας διότι οι μαθητές εμπιστευόμενοι σαν Ευαγγέλιο το βιβλίο θα κάνουν σίγουρα λάθος σε πρόβλημα με ταλαντώσεις. Και εγώ θα έκανα λάθος αν οι συζητήσεις μαζί σου και με άλλους συναδέλφους δεν με έκαναν να το ψάξω. Θυμήσου την ράβδο που σκόπιμα έστειλε ο Πρόδρομος, θυμήσου την προσομοίωση που έστειλα βασιζόμενος στο πρόβλημα του βιβλίου σου.
    Η φράση κλειδί του σχολίου σου ήταν:
    Τελικά η ορολογία στην οποία διαφωνούμε (επαλληλία, σύνθεση κ.λ.π) είναι ορολογία που αποδίδεται στον τρόπο επίλυσης μιας κίνησης ή στην ουσία της τελικής εξίσωσης;
    Σύντομη απουσία μου θα με κάνει να απαντήσω στα της διαδικασίας αργότερα.

    Permalink Απάντηση από τον/την Θρασύβουλος Μαχαίρας στις 4 Ιανουάριος 2013 στις 20:23
    Γιάννη άμεση ένσταση γιατί θα αδικηθεί.
    Δεν υπάρχει «αρχή επαλληλίας» αλλά σκέτο επαλληλία εξισώσεων κίνησης… Η λέξη «αρχή» καπηλεύτηκε από την «αρχή της ανεξαρτησίας των κινήσεων»
    θα επανέλθω….

    Permalink Απάντηση από τον/την Κορφιάτης Ευάγγελος στις 4 Ιανουάριος 2013 στις 20:45
    Θρασύβουλε καλησπέρα. Μια υποσημείωση
    Η διαδικασία πρόσθεσης των μετατοπίσεων που περιγράφει ο Γιάννης είναι αρχή.
    Ουσιαστικά είναι ο μετασχηματισμός Γαλιλαίου.
    Οι Μαθηματικοί επινόησαν τα διανύσματα ( δεν αναφέρομαι στην ιστορική πορεία αλλά στην εννοιολογική σχέση).
    Οι Φυσικοί έθεσαν ως αρχή το γεγονός ότι η μετατόπιση , η ταχύτητα, η δύναμη , κτλ είναι διανυσματικά μεγέθη και προσδιόρισαν τις σχέσεις τους.

    Permalink Απάντηση από τον/την Θρασύβουλος Μαχαίρας στις 4 Ιανουάριος 2013 στις 21:50
    Έχω κάποιες διαφωνίες στην υποσημείωσή σου Βαγγέλη.
    Π.χ. Αν λέμε «αρχή», που δυστυχώς λέγεται πού και πού, τους μετασχηματισμούς του Γαλιλαίου, Θα πρέπει να λέμε και «αρχή» και τους μετασχηματισμούς Lorentz και μετασχηματισμούς Laplace και τους μετασχηματισμούς Fourier και τους μετασχηματισμούς βαθμίδας κ.λ.π.
    Νομίζω ότι εκείνη η εποχή (του Γαλιλαίου) υπερφίαλα τα ονόμαζε όλα «αρχές», από άγνοια.
    Όποιος εύρισκε κάτι έχω την εντύπωση ότι το έλεγε αρχή και μας το κληρονομούσε ως ιστορικό βάρος που το κάνανε πιο μεγάλο και οι άλλοι που ασχολούνται με αυτά τα ιστορικά…
    Ίσως κάνω λάθως γιατί οι ιστορικές μου γνώσεις είναι ελάχιστες… Αλλά νομίζω ότι ένας που θα προσεγγίσει ιστορικά κάτι πρέπει να προφυλάξει με τις διαστάσεις που θα του δώσει και μας…
    Αρχές και αρχές και… Αλλά να έχουν βγεί τόσες αρχές στην εποχή του Γαλιλαίου και λίγο μετά, τότε δηλαδή που ξεκινούσε η Φυσική να μας ψελλίζει και δεν ήξερε τίποτε ακόμη, δεν είναι περίεργο;
    Νομίζω δηλαδή ότι αλαζονικά πράγματα κάνανε και λέγανε τότε, γιατί ξαφνικά τους αποκαλύπτονταν ο Κόσμος…
    Σάματις ο Νεύτωνας με πόση αλαζονεία είπε ότι «θα μας δείξει τη νομοτέλεια του Κόσμου» και έβαλε το ντετερμινισμό παντού ακόμη και στις οικονομικές θεωρίες;
    Δεν υποτιμάω τίποτε προς Θεού (αν είναι δυνατό να απορρίψω Γαλιλαίο και Νεύτωνα) αλλά προσπαθώ να φέρω τα πράγματα εκεί που πρέπει να σταθούν κατα τη γνώμη μου..
    Για να μην η αλαζονεία της εποχής εκείνων με την περιωρισμένη Φυσική που ήξεραν, οδηγήσει τη δικιά μας εποχή που γνωρίζει ασύλληπτα περισσότερα, σε λάθη και παρανοήσεις και εγκλωβισμούς στα παμπάλαια.
    Η «αρχή της ανεξαρτησίας των κινήσεων» Βαγγέλη, αφού ήδη το ξέρεις και το έχεις πει, είναι ένα δεινοσαυρικό απολίθωμα που το συντηρούνε με λαγνεία κάποιοι επώνυμοι για λόγους απόλυτα ξεκάθαρους στα μάτια μου. Έτσι η ιστορία των ντοκουμέντων του παλιού με το οποίο ασχολούνται οι επώνυμοι, γίνεται δυστυχώς «φυσική» της εποχής μας, ξεχνώντας ότι εχει τόσες άλλες γνώσεις για να ασχοληθεί και να διδάξει.
    Έχω και για τά άλλα τα μαθηματικά που αναφέρεις διαφωνίες, αλλά ας μη φύγουμε από το θέμα.
    Κάποια άλλη φορά Βαγγέλη, αυτά που μόλις τώρα έθεσες αξίζουν να συζητηθούν. Αλλά τώρα ας τα παρακάμψουμε και ας περιμένουμε το Γιάννη…
    Permalink Απάντηση από τον/την Κορφιάτης Ευάγγελος στις 4 Ιανουάριος 2013 στις 21:58
    Θρασύβουλε νομίζω ότι συμφωνούμε στο εξής:
    Οι αρχές στην Φυσική πρέπει να είναι όπως τα αξιώματα στα μαθηματικά.
    Είναι προτάσεις που δεν συνάγονται από άλλες.
    Από αυτή την άποψη νομίζω ότι οι μεταχηματισμοί Γαλιλαίου είναι αρχή για την κλασσική Φυσική.

    Permalink Απάντηση από τον/την Θρασύβουλος Μαχαίρας στις 4 Ιανουάριος 2013 στις 22:32
    Δεν έχω καμιά αντίρρηση Βαγγέλη να πούμε τα πάντα όπως να είναι.
    Όμως εκείνο με το οποίο υποφέρω είναι όταν συλλογιστικά δεν αποδίδονται τα ίσα στους ίσους και όταν το τίποτε διεκδικεί τα πάντα από παντού.
    Οι μετασχηματισμοί είναι δομικό στοιχείο των Μαθηματικών και συνεπώς είναι απαραίτητος δρόμος για τα μοντέλα με τα οποία η Φυσική θα επιδιώξει να περιγράψει τον Κόσμο.
    Αλλά δε μπορώ Βαγγέλη να θεωρήσω ως «αρχη» τους «μετριότατους» (συγχώρεστέ με Φυσικοί για την ασέβεια) και απολύτως αυτονόητους για την κοινή μας λογική, μετασχηματισμούς του Γαλιλαίου και να τους εξιψώσω ώστε να συντηρήσουνε την απολύτως διάτρητη «αρχή της ανεξαρτησίας του τίποτε τελικά» και την ίδια στιγμή οι μετασχηματισμοί Lorentz να μένουν απλοί μετασχηματισμοί.
    Δηλαδή οι μετασχηματισμοί του Γαλιλαίου, η λογική δηλαδή της καθημερινότητας του αυτονόητού μας γίνεται «αρχή» και μάλιστα συντηρεί την α-νόητη «αρχή της ανεξαρτησίας των κινήσεων»…
    Κκαι οι μετασχηματισμοί Lorentz, το ασύλληπτο δηλαδή και το έξω από κάθε καθημερινότητά μας, που πρέπει να δεχτούμε ως σωστό αν θέλουμε να συνεχίσουμε να κάνουμε επιστήμη, να το υποβαθμίζουμε και να το λέμε μετασχηματισμοί Lorentz και όχι αρχή.
    Και κλείνω με αυτό.
    Νομίζω ότι οι μετασχηματισμοί Βαγγέλη δεν είναι αρχές και ούτε μπορούν να σταθούν ως αρχές.
    Είναι αυτό που λέει πολύ όμορφα ο προσδιορισμός τους:
    Οι Μετασχηματισμοί για την κινητική για την οποία μιλάμε, είναι Μετασχηματισμοί που συνδέουν παρατηρητές και έτσι όχι απλά μας κάνουν πλούσιους αλλά μαθηματικοποιούν τη Φιλοσοφία μας για χίλια πράγματα: Χώρο, χρόνο, διαστάσεις, συναρτήσεις, έννοιες κ.λ.π.

    Permalink Απάντηση από τον/την Κορφιάτης Ευάγγελος στις 4 Ιανουάριος 2013 στις 22:48
    Θρασύβουλε μάλλον δεν συννοηθήκαμε σωστά.
    Ο ισχυρισμός μου είναι ότι οι μετασχηματισμοί του Γαλιλαίου όπως και οι μετασχηματισμοί Lorenz δεν μπορούν να προκύψουν από άλλες προτάσεις.
    Νομίζω ότι στην κλασσική Μηχανική υπάρχουν μόνο 5 αρχές :
    Οι τρεις νόμοι του Newton, οι μετασχηματισμοί Γαλιλαίου και ο νόμος της παγκόσμιας έλξης.
    Καμμιά από τις 5 δεν μπορεί να προκύψει από τις υπόλοιπες. Τις θεωρείς δεδομένες και προχωράς.
    Τώρα αν η φιλολογία της εποχής του Γαλιλαίου έχει φτάσει μέχρι τις μέρες μας και συντηρεί την «αρχή ανεξαρτησίας των κινήσεων» είναι άλλο θέμα, στο οποίο όχι μόνο συμφωνώ μαζί σου αλλά και επαυξάνω.

  5. Permalink Απάντηση από τον/την Γκενές Δημήτρης στις 4 Ιανουάριος 2013 στις 23:14
    Καλησπέρα Συνάδελφοι …
    Θρασύβουλε δεν απάντησα σε όσα έγραψες για μένα γιατί δεν βρίσκω κάτι που να διαφωνώ, σε κάτι από αυτά που απαντάς …΄δεν ξέρω ούτε πως να αμυνθώ στις διαμαρτυρίες σου.
    όμως συνεχίζω να παρακολουθώ με ιδιαίτερο ενδιαφέρον τη συζήτηση και έχω μια ερώτηση- πρόταση
    Ερώτηση:
    Αναζητούμε τη σημασία των εξισώσεων κίνησης (και των μετασχηματισμών τους ) σε ποια περιπτωση;
    α)όταν έχουμε μια περιγραφή της κίνησης που βιντεοσκοπήσαμε και εκ της συσχέτισης των δεδομένων που έχουμε στη διάθεσή μας καταλήγουμε ότι π.χ. (y, x)=( 3-4t+2t2 , 0,1 ημωt ) και από αυτήν ψάχνουμε το πιο κατάλληλο ερμηνευτικό σχήμα από τα υπάρχοντα ( ή μια επέκτασή τους ) για την αλληλεπίδρασή του με άλλα σώματα ή πεδία ( δυνάμεις , ενέργειες, γεωδαιτικές );;;…ή…
    β) όταν κάποιος μας δίνει δεδομένα για τις σχέσεις ενός αντικειμένου με το περιβάλλον του ( μάζα, αρχική ταχύτητα, εντάσεις πεδίων, κλπ…. ) π.χ. (V=2i+kxj , υο=-4, xo=3) και αναζητάμε την εξίσωση της κίνησης με την οποία προβλέπει το ερμηνευτικό σχήμα της θεωρίας ότι θα πρέπει να κινηθεί το σώμα;;;
    Είτε θέλουμε το ένα είτε το άλλο η συζήτηση έχει νόημα, αλλά … οι απαντήσεις ίσως αποκτούν διαφορετική σημασία και βαρύτητα . Ας βρούμε λοιπόν τη σημασία του λάθους της πρόσθεσης των εξισώσεων κίνησης στην μια και στην άλλη περίπτωση γιατί αυτό μάλλον είναι σημαντικό μια και οι στόχοι της διδασκαλίας στο Λύκειο προσδιορίστηκαν νομοθετικά την τελευταία φορά ως εξής : (ΦΕΚ αρ.φ. 327 3/4/1998 ΥΑ 2055)
    11

    Permalink Απάντηση από τον/την Θρασύβουλος Μαχαίρας στις 4 Ιανουάριος 2013 στις 23:14
    Βαγγέλη να πω και αυτό και ίσως πρέπει να γυρίσουμε στην κουβέντα μας…
    Ίσως αυτό που θα πω σε κάποιους φανεί σημαντικό για τη φιλοσοφίας τους:
    Αν είναι «αρχή» οι μετασχηματισμοί του Γαλιλαίου πάνω στους οποίους στηρίχτηκε μια κάπηλη «αρχή» όπως είναι η «αρχή της ανεξαρτησίας των κινήσεων» (και μόνο ο τίτλος μου φέρνει αλλεργία Βαγγέλη γιατί μου θυμίζει αμερικάνικες αρχές ανεξαρτησίας τις γεμάτες υποδουλώσεις), τότε πρέπει να γίνουνε πολλά άλλα «αρχή».
    Δεν έχει κανείς πει ΠΟΤΕ «αρχή» τους τρομερούς σχετικιστικούς μετασχηματισμούς όπου το ηλεκτρικό πεδίο γίνεται με φανταστικό τρόπο ένα πράγμα με το μαγνητικό πεδίο…
    Όταν μένεις κατάπληκτος που από τα ξεχωριστά βγαίνει το ηλεκτρομαγνητικό πεδίο και σκέφτεσαι ότι κανείς σύγχρονος «Γαλιλαίος» δεν έχει διεκδικήσει τον όρο «αρχή» για τους τρομερούς αυτούς μετασχηματισμούς στεναχωριέμαι για την αδικία;
    Οι παλιοί ΔΕΝ ΞΕΡΑΝΕ και ήτανε αλαζόνες γιατί μόλις βρίσκανε κάτι νομίζανε ότι βρήκανε τον Κόσμο. Οι σύγχρονοι Φυσικοί ξέρουνε και αφού ξέρουνε πρέπει να είναι ταπεινοί….
    Βαγγέλη, αφού ξέρω ότι την έχεις απορρίψει τελειώς αυτή την «αρχή της ανεξαρτησίας των κινήσεων» και έχεις απορρίψει όσα τη συντηρήσανε και τη συντηρούνε.
    Με τσιγκλάς και τα παίρνω…(Το λέω με καλή διάθεση..)
    Δεν αντέχω ρε Βαγγέλη αυτό το ψεύτικο, «αρχή της ανεξαρτησίας…» να γίνεται και θεαθήναι για να «προβάλλονται» κάποιοι και να χαλάμε εμείς οι Φυσικοί του 21ου αιώνα δεμένοι σε ιστορικές φράσεις που πρέπει να σεβόμαστε για να υπάρχουν ποιοί τελικά;
    Να χαλάσουμε εμείς… Εντάξει.. Αλλά για να τιμήσουμε τους παμπάλαιους της εποχής του Γαλιλαίου που πέθαναν ή τους σύγχρονους που συντηρούνε τα λάθη (για ευνόητους λόγους) και μας έβαλαν στη λούμπα να τα συντηρούμε και εμείς;…
    Συμπάθα ρε Βαγγέλη αλλά έτσι μου βγήκανε….
    Αυτή η «αρχή της ανεξαρτησίας των κινήσεων» με τρελαίνει…
    Συγγνώμη για τις τελευταίες αναρτήσεις φίλοι μου που είναι φορτισμένες…
    Αν κόψω τη φόρτιση δε θα πω τελικά τίποτε…
    Να πω και κάτι άλλο Βαγγέλη;
    Κοιτώντας την πρώτη σελίδα συνειδητοποίησα ότι είμαστε εσύ, ο Γιάννης, ο Γιάννης, ο Βαγγέλης (Κουν), ο Δημήτρης και εγώ…
    Μήπως τελικά γίναμε απόλυτα βαρετοί; Μήπως πρέπει να το κόψουμε και να πούμε τέλος και ό,τι βγήκε (που δε βγήκε τίποτε τελικά;)
    Ψάχνομαι…

    Permalink Απάντηση από τον/την Κυριακόπουλος Γιάννης στις 5 Ιανουάριος 2013 στις 0:18
    Έλειψα και βρήκα τεράστιο υλικό από σας.
    Θρασύβουλε οι 2000 προβολές δείχνουν ότι το θέμα δεν είναι βαρετό. Τα παράπλευρα της συζήτησης είναι ενδιαφέροντα ούτως ή άλλως.
    Μου ξέφυγε το αρχή επαλληλίας (που είναι κάτι διαφορετικό σχετικότερο με κυκλώματα).
    Δεν θα με πείραζε η αρχή ανεξαρτησίας των κινήσεων να λεγόταν «μέθοδος των ανεξαρτήτων κινήσεων»
    Υποθέτω ότι δεν θα το έβρισκες υπερφίαλο και θα δεχόσουν ότι και αυτή έχει ένα πεδίο εφαρμογής και ένα χωράφι (μεγαλύτερο) που δεν μπορεί να κάνει τίποτα.
    Είμαι άσχετος στα ιστορικά και μόνο διαβάζοντας τον Ανδρέα Κασσέτα καταλαβαίνω ότι της απονέμεται ένας τίτλος λόγω της ιστορικής της αξίας (περιστροφή Γης, κατάρτι πλοίου κ.λ.π)

    Permalink Απάντηση από τον/την Κυριακόπουλος Γιάννης στις 5 Ιανουάριος 2013 στις 0:22
    Δημήτρη γράφτηκε το 1998. Ποιο κείμενο θα το αντικαταστήσει στο εγγύς μέλλον;

  6. Permalink Απάντηση από τον/την Βαγγέλης Κουντούρης στις 5 Ιανουάριος 2013 στις 11:49
    έχω «βραχυκυκλωθεί»!
    αν κάποιος μου υποδείξει από πού πρέπει να αρχίσω να διαβάζω;
    ποιο είναι το 3ο μέρος Θρασύβουλε;
    (και, αν είναι δυνατόν, να μην αφήνει ο καθένας, μια παραπομπή,
    που έχει μέσα παραπομπές, που έχουν μέσα άλλες παραπομπές…
    διότι έτσι ορίστηκε το +άπειρο
    και εμείς δεν είμαστε παρά απλοί θνητοί πεπερασμένων ετών…)

    Permalink Απάντηση από τον/την Κυριακόπουλος Γιάννης στις 5 Ιανουάριος 2013 στις 12:01
    Καλημέρα Βαγγέλη. Από τη σελίδα 3 , από το σχόλιο του Θρασύβουλου και κάτω.
    Permalink Απάντηση από τον/την Θρασύβουλος Μαχαίρας στις 5 Ιανουάριος 2013 στις 13:24
    Βαγγέλη έχεις δίκιο! Το άπειρο που είπες μου άρεσε…
    Το τρίτο μέρος είναιόλη αυτή η συζήτηση που ξεκίνησε από το συνημένο
    http://ylikonet.gr/group/themata/forum/attachment/download?id=36477
    Επειδή μεγάλη έκταση τη προηγούμενής μου ανάρτησης δεν εξυπηρετούσε τη συζήτηση αυτή αλλά με πλατειασμούς και επαναλήψεις χαλούσε την ουσία και επειδή δε στήριζε καμιά απάντηση θα την αντικαταστήσω αμέσως τώρα με άλλη που να εστιάζει
    Permalink Απάντηση από τον/την Θρασύβουλος Μαχαίρας στις 5 Ιανουάριος 2013 στις 13:50
    Δημήτρη

    1) Ξεκινώ με το τελευταίο που λες για τους στόχους διδασκαλίας στο Λύκειο βάσει ΦΕΚ…
    Αυτού του είδους τα ΦΕΚ στόχων για το Λύκειο, με διακηρύξεις και στόχους παιδείας και εκπαίδευσης δεν τα πιστεύω πια.
    Σε μια ανυπόληπτη Πολιτεία που έκλεψε τους Πολίτες της και τους έκανε επαίτες και δυστυχισμένους, με δυσοίωνο μέλλον γι αυτούς και τα παιδιά τους, τα ΦΕΚ αυτά δεν είναι αξιόπιστα.
    Οι μαθητές των Γενικών Λυκείων βγαίνουν αμόρφωτοι από το Σχολείο… Απλά μερικοί από αυτούς, κατέχοντας μια ασκησιολογία γίνονται πιο «ικανοί» να περάσουν σε «σχολές»… Και οι μαθητές των ΕΠΑΛ χωρίς να διαβάζουνε και να κάνουνε τίποτε ουσιαστικό (πλειοψηφικά) δε ξέρουνε πια όχι μόνο να γράφουνε ούτε το όνομά τους αλλά ούτε κατσαβίδι να πιάσουνε.
    Νομίζω ότι δεν παρέχεται ούτε γνώση ούτε παιδεία πια στα σχολεία με αξιώσεις κοινωνικού οράματος. Μόνο ψυχή δίνεται από κάποιους συναδέλφους.
    2) Έχω απόλυτη συνείδηση του ρόλου μου.
    Ποτέ σε αυτό το δίκτυο (αν θυμάμαι καλά) δεν έκανα φυσική για μαθητές. Πάντα μιλούσα σε Φυσικούς. Έτσι ευγνωμονώ το δίκτυο που ενώ μου έδινε την ευκαιρία να μιλώ σε φυσικούς, πάντα μου έδινε την ευκαιρία να παίρνω τη δουλειά άξιων συναδέλφων για να τη δώσω στους μαθητές μου χωρίς να έχω κουραστεί καθόλου εγώ.
    Έδινα σε μαθητές τη διδασκαλία μου μέσα σε τάξη, γιατί είχα τις πλάτες άξιων συναδέλφων για να σταθώ με ασκήσεις, προβληματισμούς, διαγωνίσματα και τελικά με υλικό της προκοπής που πρέπει να έχω ως Δάσκαλος..
    3) Γράφεις Δημήτρη
    «…Αναζητούμε τη σημασία των εξισώσεων κίνησης (και των μετασχηματισμών τους ) σε ποια περίπτωση;
    α)όταν έχουμε μια περιγραφή της κίνησης που βιντεοσκοπήσαμε και εκ της συσχέτισης των δεδομένων που έχουμε στη διάθεσή μας καταλήγουμε ότι π.χ. (y, x)=( 3-4t+2t2 , 0,1 ημωt ) και από αυτήν ψάχνουμε το πιο κατάλληλο ερμηνευτικό σχήμα από τα υπάρχοντα ( ή μια επέκτασή τους ) για την αλληλεπίδρασή του με άλλα σώματα ή πεδία ( δυνάμεις , ενέργειες, γεωδαιτικές );;;…ή…
    β) όταν κάποιος μας δίνει δεδομένα για τις σχέσεις ενός αντικειμένου με το περιβάλλον του ( μάζα, αρχική ταχύτητα, εντάσεις πεδίων, κλπ…. ) π.χ. (V=2i+kxj , υο=-4, xo=3) και αναζητάμε την εξίσωση της κίνησης με την οποία προβλέπει το ερμηνευτικό σχήμα της θεωρίας ότι θα πρέπει να κινηθεί το σώμα;;;»

    Αν βιντεοσκοπήσω κίνηση νομίζω ότι δε θα βρω εξίσωση κίνησης.
    Ας το δεχτώ όμως.. Η εξίσωση κίνησης δε θα μας μαρτυρήσει ΤΙΠΟΤΕ για τις δυνάμεις πάνω στο σώμα ή το υλικό σημείο, ούτε για τον τρόπο με τον οποίο καταλήξαμε σε αυτή.
    Αν δηλαδή Δημήτρη βιντεοσκοπήσουμε και με συσχέτιση δεδομένων από πληροφοριοδότες που έχουμε σπείρει από εδώ και από εκεί, καταλήξουμε χ=Αημ(ωt +φ) δε θα μπορέσουμε να δούμε τίποτε.
    Αλλά άντε και να μας δώσουνε πληροφορίες νομίζω ότι η επαλληλία, αν επιλεγεί ως διδακτικό σχήμα, θα πρέπει να είναι ανεξάρτητη από τέτοιες διαδικασίες
    Τα βήματα πρέπει να είναι συγκεκριμένα
    ι) Βλέπουμε την εξίσωση κίνησης…
    ιι) Επιλέγουμε, αν θέλουμε, να την κάνουμε επαλληλία εξισώσεων κίνησης ή όχι.
    ιιι)Εδώ είναι το ερώτημα: Θα την κάνουμε επαλληλία εξισώσεων κίνησης που θα καταστήσει την ορολογία άσκοπη ή θα επιδιώξουμε αυστηρότητα;
    Δηλαδή Δημήτρη πιστεύω ότι πρέπει να δώσει κάποιος έναν άμεσο ορισμό ή έστω μια διαδικασία εντοπισμού εξισώσεων επαλληλίας. Εννοείται ξεκινώντας από το ερώτημα του Βαγγέλη (Κορ) που είναι καθοριστικό της περιγραφής.

    Permalink Απάντηση από τον/την Μαρούσης Βαγγέλης στις 5 Ιανουάριος 2013 στις 17:43
    Θρασύβουλε, Αγαπητοί Συνάδελφοι αρχικά να σας ευχηθώ Χρόνια Πολλά και Καλή Χρονιά με υγεία και δύναμη και ας είναι το 2013 μια πιο αισιόδοξη χρονιά για όλους.
    Πόσες συζητήσεις και πόσες ιδέες και απόψεις δεν έχουν αναπτυχθεί και διατυπωθεί σε αυτό το δίκτυο για θέματα που μας αφορούν, στο να κάνουμε καλύτερα τη δουλειά μας, στο να γινόμαστε δηλαδή καλύτεροι δάσκαλοι.
    Όμως επειδή είναι δύσκολο, απαιτεί πολύ χρόνο (τουλάχιστον για μένα) να ξαναδιαβάσει κανείς τις απόψεις όλων των συναδέλφων που έχουν αναπτυχθεί από τον καθένα από εμάς σε κάποιο ζήτημα, για την οικονομία της κάθε συζήτησης στο μέλλον, αλλά και για να μπορούν στο τέλος να βγαίνουν κάποια συμπεράσματα, θα ήθελα να απευθύνω μια πρόταση – παράκληση – προς τον Θρασύβουλο αλλά και σε κάθε συνάδελφο που ανοίγει κάποια συζήτηση.
    Απευθύνομαι ιδιαίτερα προσωπικά σε εσένα Θρασύβουλε γιατί με τις θέσεις σου έχεις αναταράξει τα «λιμνάζοντα νερά» σε ότι αφορά τη Φυσική της Γ Λυκείου, έστω και αν κάποιοι ασπάζονται ή όχι τις θέσεις αυτές, που για μένα προσωπικά κρύβουν μέσα τους πολλές αλήθειες.
    Η συνέχεια στο επισυναπτόμενο αρχείο word ή pdf

    Permalink Απάντηση από τον/την Διονύσης Μάργαρης στις 5 Ιανουάριος 2013 στις 22:27
    Καλησπέρα φίλοι μου. Βλέπω ότι η συζήτηση καλά τραβά. Οπότε με την επιστροφή μου, λέω να δώσω και δύο συνδέσεις, σε παλιότερες συζητήσεις, πάνω στο ίδιο θέμα, μήπως και βοηθήσουν, από εδώ και εδώ.
    Να τονίσω ιδιαίτερα τη θέση που είχε εκφραστεί, ότι όταν μιλάμε για αρχή ανεξαρτησίας των κινήσεων (για την οποία συμφωνώ ότι δεν είναι αρχή και είναι και επικίνδυνη), θα πρέπει να είμαστε σίγουροι ότι η μια δεν επηρεάζει την άλλη.

    Permalink Απάντηση από τον/την Βαγγέλης Κουντούρης στις 5 Ιανουάριος 2013 στις 22:56
    Ουφ!!
    Επιτέλους «κατάφερα»(!) να βρω και να διαβάσω αυτό το pps…
    (να δούμε με τις τοποθετήσεις-Λερναίες Ύδρες τι θα γίνει…)

    …και επειδή η επόμενη μεγάλη αγάπη μου, μετά την πειραματική,
    (και, ίσως, κρυφό μου ταλέντο, μπορεί να δημοσιεύσω κάτι στο μέλλον)
    είναι η διδακτική προσέγγιση,
    θέλω να καταθέσω ότι, κατά την άποψή μου,
    είναι εξαιρετικός ο τρόπος που αντιμετωπίζονται καταλυτικά
    οι “διευκολύνσεις”, τα “κατά συνθήκην ψεύδη” και οι “συγγνωστές πλάνες”.
    Πρόκειται για μια διδακτική προσέγγιση-σημείο αναφοράς.
    Μπράβο Θρασύβουλε!
    (…αλλά κάνε “γίνεται” αντί “γίνετε” στη σελ. 39)
    επί του πιεστηρίου: ακόμα δεν ήρθε ο Διονύσης και «κοπάνησε» δύο παραπομπές !
    (άσε που το «σίγουροι» το γράφει «σίγουρη». Aiiiii!)

    Permalink Απάντηση από τον/την Διονύσης Μάργαρης στις 5 Ιανουάριος 2013 στις 23:13
    Βρε Βαγγέλη, το είδες αμέσως;;;
    Αδικαιολόγητος, αλλά είναι το κούνημα του αεροπλάνου….

    Permalink Απάντηση από τον/την Βαγγέλης Κουντούρης στις 5 Ιανουάριος 2013 στις 23:45
    Καλώς ήλθες Διονύση.
    (…»τιμωρείσαι» να αναρτήσεις μια Ζακυνθινή καντάδα
    γιατί θα τρελαθούμε με τα μέτρα που μας επιβάλλουν…)
    Permalink Απάντηση από τον/την Γκενές Δημήτρης στις 6 Ιανουάριος 2013 στις 0:34
    Συνέχεια

Σχολιάστε